Oboljeli od multiple skleroze mogu odahnuti: Odobrena financijska potpora, evo što će se sve raditi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Proteklih dana Društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije potpisalo je ugovore s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kojima je odobreno financiranje programskih aktivnosti trogodišnjeg programa „Zajedno snažniji“ i nastavak programa „Usluge osobnog asistenta za osobe oboljele od MS-a“.
Društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije je organizacija koja okuplja osobe oboljele od multiple skleroze na području Bjelovarsko-bilogorske županije i aktivno djeluje od 2002. godine. Trenutno broji 87 članova, osoba s invaliditetom oboljelih od multiple skleroze. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava koja se javlja u svim životnim dobima, nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka.

Što će se raditi?

– Programske aktivnosti obuhvaćaju usluge stručne podrške. Tako će se organizirati psihološke radionice, radionice sa socijalnim radnikom, neurologom, predavanje i radionica o zdravoj prehrani, edukacija o pravima osoba s invaliditetom i peer podršku. U sklopu projekta će se održavati i radno-okupacijske aktivnosti kao što su radionice izrade ručnih radova, likovnog i glazbenog izražavanja, a nismo zaboravili ni na izlete. Vrlo važne su i sluge preventivne skrbi s ciljem samostalnijeg i neovisnijeg života osoba oboljelih od multiple skleroze. Organizirat ćemo vježbaonicu pod stručnim vodstvom fizioterapeuta, kao i zaposliti fizioterapeuta za pružanje fizioterapijskih tretmana prilagođenih specifičnim potrebama korisnika u njihovim domovima. Navedenim aktivnostima dugoročno se utječe na sudjelovanje u životu lokalne zajednice i poboljšanje kvalitete života kroz intenzivnije socijalno uključivanje oboljelih od multiple skleroze – otkriva Bojan Blažević, predsjednik županijskog Društva multiple skleroze. Dodaje kako je provedba usluge osobne asistencije nastavljena financiranjem programa „Usluge osobnog asistenta za osobe oboljele od multiple skleroze“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike do 31. prosinca 2023. Uslugom je obuhvaćeno 12 korisnika s najtežim oblikom invaliditeta te im je omogućen kvalitetniji i neovisniji život i spriječena institucionalizacija.

Nedostatak kvalitetnog sustava podrške

– Nedostatak kvalitetnog sustava podrške i socijalnih usluga u zajednici nastoji se ublažiti programskim i projektnim aktivnostima koje je i resorno Ministarstvo prepoznalo kao potrebite. Stoga je odobrilo financijska sredstva za trogodišnji program „Zajedno snažniji“ u iznosu od 25 tisuća eura godišnje koje će županijsko Društvo multiple skleroze provoditi u suradnji s partnerskim organizacijama. Riječ je o Gradu Bjelovaru, Područnim uredima Bjelovar i Daruvar Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Područnoj službi Bjelovarsko-bilogorske županije Obiteljskog centra – pojašnjava Blažević.
Inače, Društvo multiple skleroze korisnik je i institucionalne podrške „Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva“ kojom se osigurava podrška stabilizaciji i razvoju udruge.
Osim toga, rad udruge podupiru kroz financiranje projektnih aktivnosti Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija te Općine Veliki Grđevac, Berek, Ivanska i Štefanje.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!