Kako se ocjenjuju krave? U Gudovcu su to pokazali srednjoškolci i studenti
BJELOVAR – U sklopu 30. Državne stočarske izložbe koja je dio 30. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma održano je natjecanje u ocjenjivanju goveda u kojem su svoje umijeće pokazale četiri srednjoškolske i studentske ekipe, a pobjedu su odnijeli studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta Luka Malenica i Matija Imbrijovčan. Obojici je to bilo prvo natjecateljsko iskustvo i nije bilo lako jer prije njih je dva grla, po jedno s gospodarstva Rajaković i Bačani, ocijenila stručna komisija koja je potom usporedila njihove ocijene. Kod ocjenjivanja goveda se pri tome gleda niz faktora.
-Ocjenjuju se opće mjere goveda kao što su visina, širina zdjelice koje su bitne u uzgojnoj vrijednosti goveda, a uzimaju se i subjektivne ocijene kao što su kut i izraženost skočnog zgloba, kao i jedna od najvažnijih sastavnica mliječne krave, a to je vime. Ja sam se više skoncentrirao na objektivne mjere, a kolega na vime – opisuje postupak Luka Malenica.
Sve to moraju napraviti pod vremenskim pritiskom, a pobjedu nisu očekivali.
-Ja u većini slučajeva nisam neki optimist tako da nisam očekivao pobjedu, pa sam iznenađen – iskren je Matija Imbrijovčan.
Ocjenjivanje goveda ima i svoju praktičnu vrijednost jer se na njemu gledaju itekako bitne karakteristike grla.
-Sve ono što se gleda, širina i položaj zdjelice, građa nogu, građa vimena je bitno proizvođačima jer je bitno da se krave što lakše muzu i da budu što efikasnije u proizvodnji, da budu funkcionalno lijepe – tumači redoviti profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ante Ivanković.
S tim je dobro upoznat i Matija Imbrijovčan čija obitelj ima farmu.
-Zdjelica nam govori o porodu i reprodukciji, vime o proizvodnji mlijeka i ako uvidimo neke greške u konstituciji krave možemo ih poboljšati – tumači Matija.
Iako su se neki prvi put sreli s natjecateljskim ocjenjivanjem, pa i opremom koja s njima ide svi su u tome dobro snašli.