Na Jesenskom sajmu bogatu kulturu svoje zemlje predstavili i Ukrajinci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na jubilarnom 30. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu posjetiteljima su se predstavili članovi Ukrajinskog prosvjetnog kulturnog društava “Ivan Franko” iz Vukovara. Oni su bili gosti bjelovarske Socijalne zadruge “Pružimo ruke” s kojom već neko vrijeme surađuju.

-Počeli smo surađivati na nekim projektima bjelovarske zadruge, vezano uglavnom uz prijevode na ukrajinski. Iz te suradnje rodilo se prijateljstvo i jako nam je drago što smo pozvani da se predstavimo na gudovačkom sajmu. Naše društvo i inače nastupa na sajmovima, predstavljajući ukrajinsku kulturu i tradiciju, no ovo nam je prvi posjet Bjelovaru – priča nam dopredsjednik društva Davor Lagudza, dodajući kako društvo “Ivan Franko” u Vukovaru već 20 godina radi na očuvanju običaja i kulture Ukrajine koje su njihovi preci u naše krajeve donijeli prije više od 120 godina.

A vukovarski Ukrajinci itekako imaju što pokazati. Posjetitelje su oduševile raskošne kijevske nošnje i cvjetni vijenci za glavu koji su jedan od prepoznatljivijih simbola prijateljske zemlje. No, nisu nošnje jedino što su hrvatski Ukrajinci s ponosom pokazali posjetiteljima Jesenskog sajma.

-Predstavili smo i tradionalna ukrajinska jela, poput boršča, jela od brašna, kao što je varenikev, u Hrvatskoj poznatije kao piroge, zatim hrečku, holodec, holubci odnosno sarmu od heljde, donijeli smo i razne slastice, poput tijesta punjenog višnjama i drugo – priča nam Marija Semenjuk Simeunovič, tajnica vukovarskog društva Ukrajinaca.

Posjetitelji sajma imali su priliku upoznati se i s tradicionalnim ukrajinskim vezom na narodnim nošnjama i ručnicima, razgledati raskošne rukotvorine od vune, tradicionalno ukrašene tikvice i druga čuda.

Reakcijama posjetitelja gosti iz Vukovara su oduševljeni. Kaži, mnogi su zastali kraj njihova štanda, ne smo kako bi razgledali ono što se ondje prikazuje i nudi, već i kako bi izrazili podršku ukrajinskom narodu koji trenutno prolazi isto ono što je prije tridesetak godina prolazio hrvatski narod.

-Svi su divni, Bjelovarčani su zaista odlični domaćini, tako da vjerujem da ćemo ponovno doći već na Proljetni sajam – zaključuje Davor Lagudza.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!