U daruvarski kraj stigli potomci starih plemenitaških obitelji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Daruvar i susjedni Dioš posjetila je delegacija od 20-ak predstavnika mađarskih naselja Mozsgo i Szentegat s ciljem uspostavljanja suradnje s daruvarskom Zajednicom Mađara. Naime, u spomenuta dva naselja nalaze se dvorci obitelji Biderman, iste one obitelji čiji su članovi posjedovali i daruvarski dvorac Janković i dvorac Dioš.

– Motiv našeg dolaska vezan je uz istraživanje i uvid u nasljeđe obitelji Biderman i Tüköry, ali i želja da krenemo u neke zajedničke projekte s članovima Zajednice Mađara Daruvar. Jako smo sretni što je do susreta došlo. Obišli smo grad Daruvar, posjetili dvorac Janković i dvorac Dioš. Posebno nam je drago da je među nama bio i unuk Margite Tüköry udane Biderman, barun Denes Biderman, za kojeg je ovo putovanje bilo vrlo emotivno. Već smo krenuli planirati uzvratni posjet kod nas u Mađarskoj, a ujedno će to biti prilika da se definiraju projekti koje možemo zajedno odraditi, kazao je inicijator dolaska Istvan Gaspar.

Vidno uzbuđen bio je barun Denes Biderman kojemu je ovo drugi posjet Daruvaru.

– Bio sam davno, kada je dvorac bio u jako lošem stanju. Drago mi je vidjeti da se obnavlja, isto kao i dvorac Dioš. Ovo je mjesto mojih predaka, moje bake, mojih korijena, i jako sam sretan što sam uspio vidjeti dva dvorca, ali i obiteljsku grobnicu na daruvarskom groblju, još vidno uzbuđen rekao je Denes Biderman.

Daruvarska Zajednica Mađara ima odlične veze s matičnom zemljom, a što je posebno vidljivo kroz realizaciju mnogobrojnih projekta za koje potporu dobivaju iz mađarskog proračuna.

– Moram naglasiti da smo jako sretni jer smo i ove godine uspjeli dobiti stipendisticu mađarske Vlade Rebeku Toth koja će s nama raditi na učenju jezika, pisanju i provedbi projekata, a kroz program Šandor Petefi. Drago mi je da krećemo u jednu novu suradnju s dva zanimljiva naselja u Mađarskoj, s čijim smo predstavnicima već načelno definirali što bi zajednički mogli raditi. U grupi je bila i profesorica Piroska Simon Pallos s Kapošvarskog sveučilišta, koja u Daruvar planira ponovno doći 14. listopada, kazala je Snježana Sabo predsjednica Zajednice Mađara Daruvar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!