Najbolja simentalka u Hrvatskoj dolazi s gospodarstva obitelji Rajaković

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrhunac Državne stočarske izložbe je dodjela šampionskog zvona najboljem grlu simentalske pasmine, a u oštroj konkurenciji 31 junice i krave 11 uzgajivača uvjerljivu pobjedu je odnijela Neli.

-To je mlada krava s jednim telenjem, trenutno je negdje 180 dana u laktaciji. Vrhunsko grlo što je potvrdilo i ovo zvono. Jako smo sretni – nije skrivao emocije i ponos vlasnik Duško Rajaković iz Predavca.

S pravom je Duško ponosan jer sudac je za Neli imao samo riječi hvale i naglasio kako bi ona izazvala divljenje i na izložbama u Austriji, ali i kako je primjer gotovo savršene simentalke. Obitelj Rajaković na svom gospodarstvu trenutno ima 18 krava, sveukupno 40 goveda. Unatoč svim izazovima koje mljekarstvo nosi ta vrijedna obitelj ne odustaje, a izvlači ih prerada jer sve svoje mlijeko prerađuju i prodaju izravno kupcima, a kupaca im ne nedostaje.

-Nismo imali povrata. Ljudi su zadovoljni, traže domaće proizvode, pogotovo nakon 2020. i korone – kaže Rajaković.

Razloga za zadovoljstvo imaju i na OPG-u Bačani iz Rumenjaka jer su dobili posebno zvono austrijskog uzgajivačkog saveza.

-Već dugi niz godina gledam u to zvono i kako bih ga osvojio jer se ono daje prvim pratiljama, najboljim vlasnicima i ljudima koje najbolje vode grla. Dvije, tri godine mi je to zvono izmaklo, ali sada smo ga osvojili i posebno mi je drago što je to zbog toga što je naš OPG 15 godina na sajmu, osvojili smo 30 nagrada i što su rekli da ja najbolje vodim grla. To mi je izuzetno drago jer sada imam sve – kaže Dejan Bačani.

Obitelj Bačani na gospodarstvu drži i simentalke i holstein, na mužnji je dvadesetak krava, ukupno imaju oko 60 grla i za sada ne planiraju povećavati baš kao ni vlasnici šampionskog grla obitelj Rajaković. Najvažnije je sada zadržati proizvodnju, a mnogima je to sve teže, pa je hrvatska mljekarska knjiga i spala na 2.700 isporučitelja mlijeka.

-Pad proizvodnje mlijeka je vidljiv u cijeloj Europi, ali kod njih je broj proizvođača veći, pa se taj pad manje vidi nego kod nas kojih je malo – napominje predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda Damir Horvatić.

No, gospodarstva koja su danas izložila svoja grla pokazuju da mljekarstvo kod nas ima budućnost. Sa svojom proizvodnjom ne samo da stoje uz bok jakim austrijskim farmerima već ih i nadmašuju, samo im treba snažniji vjetar u leđa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!