Počela je nova školska godina, evo koliko je učenika sjelo u školske klupe i kako im pomažu gradovi, općine i država

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada je ovog ponedjeljka krenula škola, u nju su po prvi put krenula i 923 prvašića na području županije, što je troje učenika više nego što je bilo prošle godine upisano u prve razrede osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije.

Srednjoškolci su pak, jesenski roku upisivali još prošli tjedan. U utorak (29. kolovoza) završeni su upisi za jesenski rok u srednje škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ukupno, upisano je 1192 učenika u 13 srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nakon jesenskog roka ostalo je slobodno 167 mjesta u srednjim školama koja su s prvim zvonom u ponedjeljak, ostala prazna.

U Bjelovaru je nakon oba upisna roka, mjesta ostalo u Gimnaziji, i to tri u općem smjeru, 12 u odjeljenju za sportaše, dok je 4 mjesta ostalo prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji i 6 u jezičnoj gimnaziji. U Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar, ostalo je tek jedno mjesto u razredu za kuhara i slastičara, osam mjesta u odjeljenju za konobare, te pet za pomoćnog konobara. Upisan je tek jedan pekar, a slobodnih mjesta u tom je smjeru ostalo čak 10. U Obrtničkoj školi Bjelovar, kao dokaz da su i učenici svjesni potrebnih promjena na tržištu rada, popunjeni su svi smjerovi, osim zidara, gdje je ostalo slobodno 14 mjesta. Svi ostali smjerovi i škole u Bjelovaru popunjeni su u oba upisna roka.

U srednjoj školi Čazma mjesta i to 11, ostalo je u općoj gimnaziji, kao i jedno mjesto za smjer vodoinstalater, dok su svi ostali smjerovi popunjeni. U daruvarskoj gimnaziji ostalo je sedam slobodnih mjesta, a u Tehničkoj školi tek dva mjesta za smjer vozač motornog vozila. U Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar malo je drugačija priča jer mjesta je ostalo u gotovo svim smjerovima osim za hotelijersko-turističkog tehničara. Tek su četiri učenika od mogućih 20, upisana u smjeru konobar, a s 10 popunjenih i isto toliko praznih mjesta, tek je polovično popunjen i smjer prodavač.

U srednjoj školi Augusta Šenoe Garešnica najviše je slobodnih mjesta ostalo za grafičkog tehničara, čak pet, 2 mjesta nisu popunjena u razredu za instalatera grijanja i klimatizacije, dok je po jedno slobodno ostalo u smjerovima za konobara i turističko-hotelijerskog komercijalista. U Grubišnom Polju, odnosno Srednjoj školi Bartola Kašića ostalo je poneko mjesto u svim ponuđenim smjerovima. Najmanje, za instalatera kućnih instalacija, tek jedno, a najviše u smjerovima opća gimnazija i tehničar za računalstvo, gdje je upisano manje od polovine mogućih mjesta.

Kako bi im olakšali školske dane, obiteljima s učenicima u nabavci udžbenika, radnih bilježnica i sve ostale školske opreme, ali i sufinanciranju prijevoza te stipendijama pomažu Država, županija, pa i jedinice lokalne samouprave. Većina gradova i općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pomaže na neki način, a neke primjeri slijede u nastavku.

DRŽAVA – Vlada je donijela odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za školsku godinu 2023./2024. za učenike osnovnih škola koji su članovi kućanstava kojima je priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.Odluka o financiranju drugih obrazovnih materijala za ovu školsku godinu odnosi se također za učenike osnovnih škola koji su članovi kućanstava osobe koja je utvrđena kao korisnik naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, koji su članovi kućanstva osobe koja je utvrđena kao korisnik novčane naknade za civilne stradalnike Domovinskog rata te za učenike osnovnih škola koje sudjeluju u provedbi Eksperimentalnog programa “Osnovna škole kao cjelodnevna škola”.

Osigurana su sredstva u okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 513.942,61 eura i Ministarstva hrvatskih branitelja u iznosu od 2.649,50 eura, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Vlada je donijela i odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola, za procijenjeni broj od oko tisuću učenika, članova kućanstava kojima je najkasnije s 31. kolovozom 2023. godine priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Navedeno pravo ne ostvaruju učenici koji to pravo ostvaruju po nekoj drugoj osnovi te učenici koji ponavljaju razred. Za provedbu ove odluke osigurano je 265.445,62 eura.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u školskoj godini 2023. i 2024. nastavlja s programom sufinanciranja, odnosno financiranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola, a Vlada je sukladno tome donijela odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova. Za to je osigurano 13.296.000 eura za prvo polugodište te 19.944.000 eura za drugo. Promjene u odnosu na prethodnu školsku godinu samo su tehničke naravi, istaknuto je u obrazloženju odluke.

Isto tako, država nastavlja financirati udžbenike na teret državnog proračuna.

BJELOVAR – Grad Bjelovar i ove godine sufinancira troškove kupnje radnih bilježnica i materijala osnovnoškolcima. Za učenike od 1. do 4. razreda, sufinancira se jednokratno trošak kupnje radnih bilježnica i radnog materijala u iznosu od 30,00 EUR (226,04 kuna) po učeniku, a 55,00 EUR (414,40 kn) po učeniku od 5. do 8. razreda. Jednokratna pomoć sufinanciranja troškova kupnje radnih bilježnica i radnih materijala isplatit će se na račun roditelja/skrbnika.

ČAZMA – Grad Čazma će i ove godine svim svojim osnovnoškolcima financirati radne bilježnice, mape, atlase i drugi potreban radni materijal. Podsjetimo, Grad Čazma je prvi Bjelovarsko-bilogorskoj županiji počeo kupovati udžbenike za sve svoje osnovnoškolce, još 2016./2017. godine. U međuvremenu je nabavku udžbenika preuzela država, a Grad Čazma nabavlja radni materijal. Ukupni trošak nabave radnog materijala za čazmanske osnovnoškolce iznosit će približno 40 tisuća eura. Čazma će osigurati i dodatna sredstva za prijevoz učenika, za projekt obnove kuhinje i hitno opremanje školske kuhinje, odnosno nabavu pribora za jelo i drugih potrepština te za materijalne, režijske i druge troškove.

GAREŠNICA – Grad Garešnica će i u narednoj školskoj godini financirati radne bilježnice, zbirke zadataka, atlase, likovne mape i radni materijal za sve učenike Osnovne škole Garešnica i Osnovne škole Trnovitički Popovac, kao i za učenike s prebivalištem na području Grada Garešnice koji ne pohađaju navedene škole. Osim toga, prema odluci gradonačelnika Josipa Bilandžije i Gradskog vijeća, produženi boravak u OŠ Garešnica organizirat će se u jednoj odgojno obrazovnoj skupini od dvadesetak učenika za učenike prvih i drugih razreda.

BEREK – Za kupnju radnih bilježnica i drugih pribora za djecu s područja općine Berek, Općina je osigurala 8.000 eura. Sufinanciraju se i srednjoškolci s područja Bereka u iznosu od 19,91 eura mjesečno u vidu bespovratne potpore, a ukupno je za tu mjeru osigurano 16.300 eura. Isto tako, redovnim studentima s područja općine daje se bespovratna potpora u jednokratnom iznosu od 199,09 eura, a ukupno je iz proračuna izdvojeno 2.600 eura.

DEŽANOVAC – Općina Dežanovac će i za novu školsku godinu darovati osnovce radnim materijalom i priborom. Svaki osnovac s područja Općine Dežanovac, dobit će paket koji se sastoji od bilježnica i radnog pribora sukladno uzrastu, odnosno razredu koji dijete pohađa. Pakete će osim osnovaca s područja Općine Dežanovac dobiti i osnovci izvan područja općine koji pohađaju OŠ Dežanovac. Paketi će učenike dočekati u školskim klupama prvog školskog dana. Ove godine je iz Proračuna Općine Dežanovac za školski pribor utrošeno 4.683,13 eura.

ROVIŠĆE – Svake godine Općina Rovišće kupuje školski pribor, bilježnice, olovke, šiljila i sve što je potrebno od prvog do osmog razreda. Kada se sve zbroji ukupan iznos nije malen jer taj jednokratni iznos za početak školske godine dođe do gotovo 15 tisuća eura. Rovišćanske osnovnoškolce će školski pribor dočekati u školi.

ŠTEFANJE – Općina Štefanje u suradnji s Osnovnom školom Štefanje nastavlja financiranje radnih bilježnica za osnovnoškolsku djecu, a ukupno je ove godine osigurano 7.582 eura. Vrijednost radnih bilježnica po djetetu od 1. do 4. razreda je između 40 i 50 eura, dok se za učenike od 5. do 8. razreda taj iznos povećava na 100 do 132 eura po učeniku.

IVANSKA – Općina Ivanska i ove je godine donijela odluku o sufinanciranju prijevoza za učenike srednjih škola s područja Općine Ivanska za nadolazeću školsku godinu. Učenici koji ostvaruju pravo za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza moraju biti s područja općine, biti redoviti učenici te svakodnevno putovati javnim prijevozom. Sufinanciranje prijevoza ne mogu koristiti učenici u smješteni u učeničkim domovima. Općina sufinancira 10% od pune cijene karte koju bi učenik, ovisno o udaljenosti od škole, platio. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici Općine Ivanska.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!