Kreće obnova magistralnog vodovoda: Više neće biti pucanja cijevi po Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gotovo 70 godina od izgradnje, u obnovu kreće 22 kilometra dug bjelovarski magistralni vodovod Delovi-Bjelovar. Ovih dana potpisan je ugovor težak 16,5 milijuna eura, odnosno 125 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa, čak 80 posto bit će financirano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Golemi projekt

– Ovo je jedan o strateških projekata iako na prvu građanima ne zvuči zanimljivo. No koliko je ovo važno shvatimo kada vidimo koliko pucaju cijevi po Zagrebu. Čitav Bjelovar koristi bunare koji su u Delovima, a ovaj magistralni vodovod prenosi vodu preko cijele Bilogore te kroz Hebrangovu ulazi na područje grada. Obnova će puno značiti s obzirom na to da su trenutačni gubici prijenosa vode do Bjelovara veći od 50 posto radi njegove dotrajalosti – pojasnio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak dodavši kako se na ovom projektu radi posljednjih nekoliko godina. Na više od 500 čestica bilo je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose, a sama ocjena o procjeni utjecaja zahvata na okoliš se čekala godinu dana. Iza tog posla stoji čitav tim Vodnih usluga.

– U ovaj projekt nije uključen samo magistralni vodovod, već i dodatne ulice u kojim će se obnoviti cijevi. Kada sve bude gotovo, moći ćemo s popriličnom vjerojatnošću reći da naše cijevi više neće pucati učestalo kao u Zagrebu. Ovo je velika stvar za Bjelovar. U konačnici, svi mi pijemo tu vodu svakoga dana – naglasio je Hrebak otkrivši kako bi sami radovi mogli započeti već na proljeće ako sve bude u redu.

Manje gubitaka, više sigurnosti

Nositelj ovog projekta su Vodne usluge Bjelovar, a njezin direktor Ivan Ivančić naglasio je kako će se njime trenutni gubitci smanjiti za 30 posto na dionicama koje će biti rekonstruirane.

-To je ono što se traži od nas. Naša nefakturirana, a iscrpljena voda u 2023. godini se kreće od 25 posto. Procjenjujemo da dobar dio toga je vezano uz magistralni cjevovod. Pored smanjivanja gubitaka, ovim projektom povećavamo sigurnost snabdijevanja grada vodom. Naime, nama je ovo jedini vodoopskrbni dovodni cjevovod na područje grada Bjelovara, kao i općina Kapele i Rovišća kojima isporučujemo vodu.

Ujedno, cijene će ostati jedno duže vrijeme nepromijenjene jer ćemo uštede tražiti u smanjivanju gubitaka – istaknuo je Ivančić pojasnivši što će se sve raditi kroz ovaj projekt.

– U ovu aplikaciju je ušla novogradnja cijela sustava odvodnje koje je već gotovo izvršena. To je izgradnja odvodnje u Ulici Vlade Bukovca i u Gornjim Plavnicama. Što se tiče sustava odvodnje, rekonstruirat će se 2500 metara, a u obuhvatu su Osječka ulica, Ulica Matije Gupca, Livadićeva ulica, dio Trumbićeve i Gundulićeva i Baranjska ulica. U vodoopskrbi je čitavo Vukovarsko naselje kod starog grublja, a ono obuhvaća 2100 metara dok je kapitalni dio magistralni cjevovod gotovo u čitavoj duljini odnosno od naših bunara preko Javorovca gotovo do centra grada. Vrijednost samo tog dijela je 72 milijuna kuna. U svakom slučaju, ovo je vrlo zahtjevan projekt – otkrio je Ivančić dodavši kako je rok završetka kraj 2025. godina te kako sam tender već ovih dana ide na javno savjetovanje, a ako neće biti bitnih primjedbi, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!