[FOTO] Grubišno Polje slavi svoj dan: U grad stiže najveća investicija u povijesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Grad Grubišno Polje danas obilježava svoj dan i to po prvi put 12. rujna kada se slavi blagdan imena Marijina koji se u tamošnjoj župi slavi još od 1907. godine. Na prijašnji datum Dana grada, 4. studenog, i dalje će se obilježavati godišnjica završetka prve uspješno provedene vojno-redarstvene operacije Otkos 10 kojom je oslobođen prvi hrvatski teritorij u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Promjenom datuma proslave Dana Grada, pojasnio je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh u prepunoj dvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman pred brojnim uzvanicima iz političkog, gospodarskog i kulturnog života, omogućilo se braniteljima da dostojanstvenije obilježe 4. studenoga kao svoj dan. U svom govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, grubišnopoljski gradonačelnik se posebno osvrnuo na brojne projekte među kojima se svakako ističe izgradnja Centra za starije osobe vrijednog 9,2 milijuna eura.

Od Centra za starije osobe do Podzemnog skladišta plina

– Veseli me što je Gradu Grubišnom Polju odobren jedan od najvećih projekata u njegovoj povijesti. Riječ je o izgradnji Centra za starije osobe ukupne vrijednosti 9,2 milijuna eura. Od ukupnog iznosa, 6,1 milijun eura bit će financiran europskim novcem. Izgradnja ovog centra donosi oblik demografske obnove jer će se ondje otvoriti 70-ak novih radnih mjesta. Time očekujemo i dolazak mladih obitelji na područje grada. Ove godine je funkciju stavljeno i Podzemno skladište plina. Velika je to državna investicija. Počela je i eksploatacija ugljikovodika, a samim tim je na račun Grada sjela i prva renta. S njom dolaze i nova radna mjesta. Ubrzo očekujemo i službeno otvorenje eksploatacijskog polja. To znači da će se u narednom razdoblju morati razmišljati i o stanogradnji – naglasio je Mađeruh dodavši kako se pokazalo da je područje grada bogato prirodnim resursima jer je otkrivena još jedna pozitivna bušotina.

Ova godina u Grubišnom Polju ostat će zapamćena i po tome što je 1. siječnja Županija Gradu prenijela osnivačka prava nad tamošnjom Osnovnom školom Ivana Nepomuka Jemeršića. Od važnijih apliciranih projekata, gradonačelnik je istaknuo projekt sufinanciranja energetske obnove zgade Gradske uprave, projekt izgradnje turističko-rekreacijskog centra, projekt rekonstrukcije glavnog trga, nabavku vatrogasnog vozila.
Kada je pak riječ o projektima koji su dovršeni ili je njihova realizacija u tijeku, Mađeruh je podsjetio na dogradnju Dječjeg vrtića Tratinčica, izgradnju dizala na zgradi gradske uprave, radove na sanaciji i modernizaciji nogostupa u Velikim Zdencima, radove na modernizaciji odvojka Nikole Šubića Zrinskog do Ulice Matije Gupca. U ovu skupinu se ubrajaju i završeni radovi na zamjeni ulične plinske mreže u Ulice braće Radić, nabava nove komunalne opreme, radovi na uređenju parkirališta u Grbavu i Grubišnom Polju, pripremni radovi za rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Ulici Salovica, rekonstrukcija postojećeg sportskog terena igrališta kod ZRC-a…

U Gradu su posebno ponosni i zbog sve većeg interesa za potporama.

– I ove godine smo osigurali bespovratne potpore za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, subvencioniranje korištenja poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru, potpore u poljoprivredi, potpore udrugama, potpore za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Tu su i pomoć za novorođenu djecu, nabava materijala u osnovnoškolce, potpora za učenike prvih razreda srednje škole, uskrsnice studentima. Osigurali smo sredstva i za nabavku poklona djeci predškolske dobi povodom sv. Nikole, učeničke stipendije za deficitarna zanimanja, božićnice umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina koje nemaju primanja. Grad Grubišno Polje oduvijek skrbi o svojim stanovnicima treće životne dobi tako će ovih dana Grad kandidirati još jedan projekt pomoći nemoćnim i starijim osobama – projekt Zaželi koji će trajati tri godine – istaknuo je Mađeruh otkrivši i čime je nezadovoljan. Kako je kazao, riječ je o radovima na državnoj cesti D5. Otkrio je kako su rokovi probijeni te apelirao na investitore i izvođače kako bi što prije ubrzali radove, a građanima se ispričavao i zahvalio na strpljenju.
– Na kraju, zahvalio bih svima onima koji su doprinijeli razvoju Grada – zaključio je Mađeruh svoj govor.

Kada se držimo zajedno, rezultati ne izostaju

Svima okupljenima kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratio se i Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

– Drago mi je čuti da se u Grubišnom Polju iz godine u godinu radi sve više. Drago mi je što i Bjelovarsko-bilogorska županija daje svoj obol boljitku ovoga grada, a prije svega tu mislim na zdravstvo i školstvo. Osim energetske obnove na zgradi Doma zdravlja, uspjeli smo osnovati i Tim 1 tako da je građani Grubišnog Polja imaju 24-satnu zdravstvenu zaštitu. Uskoro nas očekuje otvaranje ceste Ivanovo Selo – Donja Rašenica. Sve to doprinosi kvalitetnijem životu u Grubišnom Polju. Kada se držimo zajedno, rezultati ne izostaju. Imamo vertikalu općine – gradovi – županija i država. U konačnici, to je rezultiralo najvećom investicijom u povijesti grada Grubišnog Polja, a to je Centar za starije osobe uz koji će biti vezano više od 200 starijih osoba. Izuzetno je važno i Podzemno skladište plina koji je strateški projekt kako ne bismo ovisili o drugima u ovim neizvjesnim vremenima – kazao je Marušić poželjevši gradonačelniku Mađeruhu i njegovim suradnicima puno planiranih i realiziranih projekta.

Povodom Dana Grada Grubišnog Polja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Miro Totgergeli još je jednom naglasio koliko se u Grubišnom Polju puno radi te kako svi realizirani, kao i oni budući projekti doprinose boljitku stanovništva i boljoj perspektivi u budućnosti.

– Da bi se to moglo, potrebna je vertikala od gradske preko županijske do nacionalne vlasti. Ta vertikala nam na području grada savršeno funkcionira i donosi rezultate kakve prije možda nismo mogli ni sanjati. U ovim kriznim vremenima, vrlo je važno da Vlada vodi računa o najugroženijim stanovnicima, ali i cijenama energenata pa tako mi u ovom trenutku imamo najjeftiniju struju i plin u Europskoj uniji. Tako će biti i dalje što će omogućiti razvoj gospodarstva i povećati kupovnu moć građana. U tom ozračju, Grubišno Polje sigurno ima dobru budućnost – zaključio je Totgergeli.

Nakon prigodnih govora, zaslužnim građanima su uručene Povelje Grada Grubišnog Polja, a uoči same svečane sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh i načelnik općine Podujevo Spejtim Bulliqi potpisali su Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!