Hoće li škole u Bjelovaru dobiti nazive po zaslužnim građanima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rijetki su gradovi u Hrvatskoj koji naziv osnovnih škola imaju po rednim brojevima, a Bjelovar je jedan od njih. 

Školama koje su nekada nosile naziv Stevo Šabić, Milan Bakić, Franko Winter i Maršal Tito, promijenjeno je ime u I., II., III. i IV., osnovna škola. Doduše, na današnjem Gradskom vijeću V. osnovna škola  će promijeniti ime u Centar za odgoj i obrazovanje i razvojnu podršku.

Dok je sasvim jasno zašto su nastankom Republike Hrvatske promijenjena navedena imena i dalje ostaje pitanje zašto su škole nazvane po brojevima, a ne zaslužnim građanima i hoće li ikada doći do promjene.

Svi po zaslužnim građanima, a mi po brojevima

-Imamo toliko zaslužnih Bjelovarčana kroz povijest i nikada mi nije bilo jasno zašto naše škole nisu nazvane po njima već po brojevima. Evo, u Grubišnom Polju osnovna škole se zove po Ivanu Nepomuku Jemeršiću, katoličkom svećeniku, publicistu i političaru koji je tijekom života puno toga učinio za Grubišno Polje. Oni su mu se ‘odužili’ tako da su školu nazvali po njemu. A u Bjelovaru po brojevima, I., II., III., IV. – kazao nam je poznati bjelovarski profesor. 

S druge strane, sada već mnogim generacijama je potpuno ušlo u naviku škole nazivati po rednim brojevima tako da bi sada neke promjene vjerojatno kod nekih građana izazvale otpor – dodaje  naš sugovornik. 

Najviše škola Vladimira Nazora

Inače, najviše osnovnih škola u Hrvatskoj nosi naziv po hrvatskom književniku Vladimiru Nazoru, njih čak 29. Na drugom je mjestu Ivan Goran Kovačić. Od 887 ustanova s osnovnoškolskim programima, vrlo malo ih je nazvano po ženama, svega 14. Pola od toga, preciznije osam nose ime po Ivani Brlić Mažuranić. Slijedi ju Slava Raškaj po kojoj tri osnovnoškolske ustanove nose naziv. Marija Jurić Zagorka, Dora Pejačević i Mara Švel Gamiršek su preostale tri dame čija su imena utkana u nazive po jedne osnovne škole. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!