Od izgradnje nove škole do plaćanja parkirališta kod bolnice…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara koja je započela aktualnim satom. 

Vijećnica Zdenka Henc pitala je kakva je situacija sa izgradnjom nove škole na sjeveru grada te postoji li mogućnost da se nakon izgradnje prijeđe na jednosmjensku nastavu. 

Milan Mateković, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport rekao je:

-O izgradnji IV. osnovne škole, područne škole Sjever odnosno VI. osnovne škole već se razgovaralo na Gradskom vijeću, ali nije se moglo ići u realizaciju projekta. Nije se moglo ići zato što nismo imali kupljeno zemljište, a sada ga imamo. Nismo imali otkupljeno zemljište za pristupne ceste bez čega ne možemo dobiti građevinsku dozvolu, sada imamo i to. I najvažnije, nije bilo natječaja koji omogućuje sufinanciranje iz drugih izvora, a sada su se stekli uvjeti da mi pokrenemo sve do kraja – kazao je Mateković i nastavlja. 

-Sada je potrebno izraditi još jednu uskladu kako bi dobili suglasnost prema novim normativima za izgradnju i opremanje osnovne škole. Ti novi normativi su već dodani izrađenom idejnom projekte i pred nama je razgovor devetnaestog ovog mjeseca u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Dakle, sve je u tijeku, ide sporo, ali ide se u smjeru izgradnje koja će, vjerujem, početi iduće godine u prvoj polovici godine – kazao je, između ostalog, pročelnik Mateković. 

Damir Bajs (nezavisna lista) pitao je u vezi poslovne zone. 

-2018. godine počeo je projekt poslovne zone i tada je najavljeno da će Grad dobiti zemljište od države. Od tada je prošlo pet godina, zemljište je postalo u vlasništvu grada, ali zanima me kada ćemo vidjeti nešto u vezi te poslovne zone. Barem naznake ili idejno rješenje. 

Zoran Preskočil iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti rekao je sljedeće:

-Nakon što je Republika Hrvatska darovala zemljište, Grad Bjelovar pokrenuo je postupak projektiranja komunalne i prometne infrastrukture. U kolovozu 2022. godine izrađen je idejni projekt lokacijske dozvole, nakon čega je od strane ministarstva gospodarstva rečeno da je potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš što smo izradili u studenom 2022. godine. U srpnju ove godine je ministarstvo donijelo to rješenje koje nam je bilo uvjet za dobivanje lokacijske dozvole. Za desetak dana očekujemo da ćemo dobiti lokacijsku dozvolu. Nakon toga mora se krenuti u rješavanja 20-ak imovinsko pravnih odnosa pa zatim prijava za građevinsku dozvolu. Ako bi sve išlo u nekom roku sa imovinsko pravnim odnosima, građevinsku dozvolu bi mogli dobiti u proljeće iduće godine – kazao je, između ostalog, Zoran Preskočil. 

Antoneta Blaženčić upitala je zašto Komunalac naplaćuje parking kod bolnice i plaćaju li parking i djelatnici bolnice, dakle liječnici i medicinske sestre. 

Predsjednica Uprave bjelovarskog Komunalca odgovorila je sljedeće:

-2004. Godine je potpisan ugovor to jest sporazum između Komunalca i Opće bolnice Bjelovar gdje se Komunalac mjesečno plaća bolnici ustupanje koncesije za naplatu parkinga. Što se tiče doktora to jest zaposlenika Opće bolnice Bjelovar, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, oni sukladno ugovoru imaju pravo na povlaštenu mjesečnu kartu – kazala je, između ostalog, Jurković-Piščević. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!