[FOTO] Dan općine obilježili uz dobre vijesti: proračun im je u plusu, a uskoro kreće i izgradnja vrtića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Općina Kapela svečanom je sjednicom i otvaranjem ceste Kapela-Stara Diklenica obilježila još jedan Dan općine. Na svečanoj sjednici načelnik Danijel Kovačec rekao je kako je, prema svim projektima koji su radili u općini, jasno vidljivo koliko su im bitne ceste, jer su one žile kucavice. No, pohvalio se i dobrim brojkama.

– Prošle smo godine bili 200 tisuća eura u plusu kao Općina. Ja sam tu 14 godina, i nakon svih tih godina mi smo u plusu. Kada sam došao, dugovi su bili 5,5 milijuna kuna. A najveći je bio prema Županijskoj upravi za ceste, no sve smo to riješili. Izvorni proračun povećali smo za pet put, zahvaljujući europskim sredstvima koje smo uspješno povlačili. Asfaltirali smo u zadnjih godinu dana nekoliko cesta, poput one u Gornji Mosti – Glogovec, no ostalo je 1200 metara za asfaltirati na toj ruti. Otvorili smo uređaj za pročišćavanje voda u Starim Skucanima, vrijedan oko 20 milijuna kuna vrijedi uz vodovodnu mrežu. Što se tiče vodovoda i kanalizacije, spojit ćemo se na Vodne usluge. Ipak, zbog prisvajanja još jedne županijske ceste, Kapela- Stara Diklenica, dobili smo još jedno klizište – kaže načelnik.

Ipak, Općina Kapela, značajno financijski pomaže svojim stanovnicima, pa tako podupiru i učenike, one nižih razreda osnovne škole sa 60, viših razreda osnovne sa 100, a srednjoškolce sa 150 eura, dok za studente izdvajaju 200. Pomažu vatrogascima, za koje su ove godine nabavili jedno pick-up vozilo. Povećavaju naknadu za novorođenčad, a sufinanciraju i smještaj za mlade obitelji. Subvencioniraju i župu, poljoprivrednike, ali i udruge. Prošle godine osigurali su i božićnice za umirovljenike.

– Raspisan je natječaj za vrtić, što je naš kapitalni projekt. Proveli smo javnu nabavu, u postupku smo nabave izvođača. Imamo 9 milijuna eura, a vrtić je oko 13. Zadovoljni smo jer nije i skuplji, a u narednih godinu i pol osigurat ćemo i ta 4 milijuna potrebna da se dovrši – rekao je načelnik Kovačec.

Zamjenica župana, Marija Jungić, čestitala je svim žiteljima Općine njihov dan.

– Drago mi je da ste imali financijskih kapaciteta da izvršite sve te projekte. Županija i Općina sada češće razgovaraju o svim problemima koji postoje. Vjerujem da niste zadovoljni s problemima sa ŽUC-om, ali mislim da su pred nama vedriji dani i da će biti sredstava za neke velike investicije. Mi ćemo uskoro predložiti i gradnju športsko-školske dvorane u Kapeli – rekla je zamjenica župana.

U ime općinskih načelnik obratio se Načelnik Općine Rovišće, Slavko Prišćan koji je rekao kako načelniku i suradnicima čestita na svemu postignutom.

– Općinske načelnike svašta muči i uvijek traže načine kako da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, pa to sigurno radi i načelnik Općine Kapela. Svakodnevno raditi s vatrogascima je velika čast, a ovdje ima i veliku tradiciju – poručio je.

Dan općine čestitao je i počasni građanin, doktor Širac.

Javna priznanja Općine Kapela dobili su: za gospodarstvo – TPO Feletar, za poljoprivredu – OPG Mladen Grković i Sandro Vidojević, za kulturu – Kerekesh teatar, za turizam – Marijo Mihaljević i Silvija Njegovac, za sport – NK Bilogora Kapela, NK Skok Skucani i HNK Hajduk Lipovo Brdo. Posebnu zahvalu načelnika dobila je Udruga žena Kapela za organizaciju Dana Općine.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!