Veće plaće svima: Hrebak planira smanjiti porez na dohodak do balčaka, ali ne preko noći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nova porezna reforma omogućit će poticanje rasta plaća, solidarnost s osobama s najnižim dohotkom, pravednost u raspodjeli poreznog opterećenja, stimulaciju rada više nego rentijerstvo, ali i osnaživanje općina i gradova kroz veću fiskalnu autonomiju, pohvalila se Vlada RH u četvrtak prilikom izglasavanja niza zakonskih izmjena u poreznoj politici.

Od početka iduće godine gradovi i općine tako će imati priliku dodatno smanjiti stopu poreza na dohodak, dok je istvoremeno Vlada RH ukinula prirez.

Podsjetimo, stopa poreza na dohodak do sada je iznosila 20, odnosno 30 posto plus prirez, što je značilo da nije mogla biti niža od 20 posto, a najviša je iznosila 35,4 posto.

Zahvaljujući novim izmjenama, jedinicama lokalne samouprave omogućuje se da nižu stopu odrede unutar raspona od 15 do 23,6 posto, a višu od 25 do 35,4 posto. Odluče li se, poput Grada Zagreba, za najviše porezne stope, građani neće dobiti manje plaće, nego im se plaće neće povećati jer gornje granice ostaju iste. S druge strane, gradovi i općine sada po prvi puta imaju mogućnost odreći se dijela svog poreznog kolača u korist radnika. Tu će priliku, prema svemu sudeći, iskoristiti Grad Bjelovar koji je prije nekoliko godina ionako ukinuo prirez.

„Radili smo projekcije u gradskoj upravi i došli do toga da ćemo ići u smjeru da toliko smanjimo porez na dohodak da nam prihodovna strana dođe na razinu kakva je danas kada nemamo prirez. Međutim, vrlo vjerojatno će se porez na dohodak moći smanjiti još do minimuma koji nam zakon dopušta, dakle, potencijalno bi se mogla smanjiti porezna presija i više i gledat ćemo da u idućih par godina dodatno smanjimo porez na dohodak”, najavljuje gradonačelnik Hrebak. Dodaje da će Bjelovar, neovisno o tome, biti najveći grad u Hrvatskoj s najmanjim porezom na dohodak.

„Cilj nam je privlačiti građane i poduzetnike, otvarati radna mjesta i jačati gospodarstvo. Poslat ćemo poruku poduzetnicima da njihova kuna vrijedi više u Bjelovaru nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, a sve ćemo to kompnezirati kao i do sada, povlačenjem sredstava iz EU fondova gdje smo već šestu godinu zaredom među najboljima u Hrvatskoj”, poručuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!