Bliži se sportski spektakl: Evo zašto u subotu svi trebamo biti u Velikom Trojstvu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove subote, 23. rujna, na pitomim obroncima Bilogore u Velikom Trojstvu održava se Bilogora trail 2023. koja će ujedno biti i 6. kolo Hrvatske Kontinental trail lige. Riječ je o tri utrke različite duljine koji će i start i cilj biti kod Vidikovca u Velikom Trojstvu, a na kojima će očekuje 400-tinjak trkača iz čitave Hrvatske, a koje će, uz sport, promovirati i turizam bilogorskog kraja.

Tri trke

– Izuzetno smo zadovoljni s odazivom trkača. Trenutno imamo oko 370 prijava, a prijave primamo i narednih dana pa vjerujemo da će se u konačnici okupiti i 400 trkača. Cilj nam je da Bilogora trail bude jedna od najboljih utrka u državi ove godine – kazao je Nikola Kovaček, predsjednik Atletskog kluba Bjelovar koji je organizator ove trke. Kako je najavio, prva trka kreće u 10 sati, a riječ je o utrci Vjeverica dugoj 7 kilometara. Neposredno nakon toga startaju druge svije utrke – Srna duga 19 kilometara te Veprić u duljini od 27 kilometara.
– Najviše prijavljenih je za prvu utrku, no imamo puno prijava i za Srnu. Staze su vrlo zahtjevne, ali prekrasne – istaknuo je Kovaček zahvalivši Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što prate Atletski klub Bjelovar, ako i Općini Veliko Trojstvo, ali i svim sponzorima te, ponajviše svim članovima kluba bez kojih ova priča ne bi mogla biti ispričana.

Sport, ali i turizam

Da je zaista riječ o lijepoj sportsko priči koja je posljednjih godina postala jedna od prepoznatljivosti ne samo Općine Veliko Trojstvo, već čitave Bjelovarsko-bilogorske županije, naglasio je župan Marko Marušić.

– Zahvaljujem Atletskom klubu Bjelovar na svemu što čine za sport. Svi smo svjesni koliko je sport važan i koliko je važno djecu usmjeriti u smjeru sporta, a ovo je zasigurno jedan od promotora sportskog načina života. Ovo nije samo utrka, već i turistička manifestacija. Bit će dodatnog sadržaja za sve posjetitelje, a siguran sam da ćemo svi skupa u subotu uživati u Velikom Trojstvu – kazao je Marušić. S njim se slaže i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak napominjući kako turisti sve više traže aktivni odmor što Bilogora u sve većoj mjeri nudi svojim posjetiteljima.

 

– Tri su glavna razloga zašto Grad Bjelovar daje podršku ovom projektu. Imamo odličnu suradnju s Atletskim klubom, ovo je sport, a treće, ovo je i turizam. Neki od trkača i posjetitelja će cijeli vikend provesti u jednoj od kuća na našoj Bilogori, a dio dana ili večeri i u Bjelovaru. Od 400 sudionika, bar 50 će doći turistički – kazao je Hrebak dodavši kako Bjelovar možda nema ovako lijepu prirodu, no zato lijepe krajolike imaju općine oko grada s kojima Grad ima odlučnu suradnju. Upravo zato Grad Bjelovar podržava ovaj projekt s 800 eura, dok Atletski klub od Sportske zajednice Grada Bjelovara dobiva 4000 eura.

Mateo Ledinski, član bjelovarskog Atletskog kluba, ujedno i jedan od favorita u utrci Srna, otkrio je kakva su njegova očekivanja od Bilogora traila.
– Atletikom sam se počeo baviti iz ljubavi, a kroz vrijeme došao i do rezultata. Natjecao sam se diljem Hrvatske, a dva kola prije kraja lige sam osigurao prvo mjesto u prvoj hrvatskoj trail ligi. Naravno, i dalje ću se truditi. Bilogora trail će biti jako važna utrka za kontinentalnog prvaka Hrvatske gdje sada držim prvo mjesto, no sada treba pametno otrčati i predstaviti klub, grad i županiju na najbolji mogući način – najavio je Ledinski, dok je Ivana Drmić, članica Atletskog kluba Bjelovar zadužena za staze otkrila što očekuje trkače.

– Staze su odlične. Izvukli smo najbolje i najteže iz njih kako bi se svi trkači super zabavili, ali i pošteno umorili i oznojili. Nakon same utrke, staze će i dalje biti označene kako bi ljudi kasnije mogli trenirati, koristiti kao stazu za trčanje ili planinarenje. Čak 99,9 posto staza prolazi kroz šumu, tek na tri mjesta prelazimo ceste, a prolaze i pokraj turističkih objekata kako bi trkači vidjeli gdje se što nudi – zaključila je Drmić i pozvala sve one koji žele uživati u sjajnoj atmosferi i sportskom duhu da će pridruže Bilogora trailu u Velikom Trojstvu bilo kao natjecatelji ili navijači.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!