Prije godinu dana strahovito nevrijeme poharalo je BBŽ, provjerili smo jesu li svi dobili obećanu pomoć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošlo je malo više od godine dana otkako je olujno nevrijeme prohujalo Čazmom, Grubišnim Poljem, Berekom, Đulovcem, Ivanskom, Velikom Trnoviticom i Velikim Grđevcem nanijevši ogromne štete na stambenim i gospodarskim objektima i poljoprivrednim usjevima. Vlada je odobrila 42 milijuna kuna pomoći zahvaljujući čemu je, kažu u Županiji, mogla biti isplaćena odšteta u stopostotnom iznosu stoga smo sada godinu dana poslije odlučili provjeriti je li obećana pomoć i stigla.

-Do sada je ukupno isplaćeno 33 milijuna 331 tisuća 963 kune. To je za 870 oštećenika s područja svih gradova i općina pogođenih tom prirodnom nepogodom – navodi službenica koja privremeno obavlja dužnost pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Arijana Andri.

Arijana Andri

 

Pedesetak oštećenika je odbijeno jer nisu ispunjavali propisane kriterije ili su sami odustali od zahtjeva. Među onima koji nisu odustali od zahtjeva je Ivan Kolar iz Pavlovca koje je nevrijeme skršilo soju i kukuruz za što je, kaže, i dobio odštetu od Županije.

-To je isplaćeno u dva navrata. Ne znam koji je točan iznos, ali je bilo solidno. Nije bilo kao inače kada isplate samo nekoliko kuna već je isplaćeno približno onoliko koliko smo i oštećeni – kaže Kolar.

I Francu Bukovcu iz Velike Jasenovače je isplaćena odšteta za usjeve, ali za razliku od Kolara njemu su uz usjeve i hranu za stoku, nastradali i gospodarski objekti. Vjetar mu je doslovce otpuhao metalnu halu od koje su ostali samo betonski temelji, a uništena je i pomoćna hala. No, gradnju novih ne financira kroz županijsku odštetu već kroz Mjeru 5 Programa ruralnog razvoja, a zatekli smo ga usred radova, dok je podizao novu halu, sada godinu dana kasnije. Oteglo se jer procedura je takva.

-Dok su papiri došli, pa jedno, pa drugo, treće i potraje ta birokracija, ali dobro. Mislio sam doduše da ću odmah dobiti pola iznosa, ali za to traže bankovna jamstva, pa sam od toga odustao i isfinancirat ću sam – priča nam u predahu Bukovac.

Za novu halu mora izdvojiti 28 tisuća eura, a kako to radi kroz Mjeru 5 Programa ruralnog razvoja prvo će ju isfinancirati sam i onda čekati povrat novca. Nada se da će za tri godine povrat stići, ali ne žali se. Šteta na usjevima je namirena, a moglo se dogoditi i “da mu nitko ne da ništa” pomireno kaže Bukovac dok nastoji vratiti ono što je vjetar u minuti odnio.

Što s onima koji nisu dobili odštetu?

Onima koji imaju pravo na županijsku odštetu, a još ju nisu dobili ona bi trebala biti isplaćena do kraja ovog tjedna, a riječ je četiri osobe s čazmanskog i šestero s đulovačkog područja.

-Jedino što će nam nakon toga još ostati je pet oštećenika s područja općine Đulovac i to zato što sami građani još nisu dostavili potpunu dokumentaciju – tumači Andri.

Tih posljednjih petero s tim ne bi trebali odugovlačiti.

-Na sjednici povjerenstva održanoj ovog tjedna smo donijeli odluku da ćemo odrediti rok od tjedan dana u kojem građani trebaju upotpuniti tu dokumentaciju za isplatu odštete, a u protivnom ju nažalost nećemo moći isplatiti jer i mi kao Županija imamo rok za utrošiti dobivena sredstva i zbog toga roka ćemo morati dovršiti postupak isplata – upozorava Andri.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!