Ugledni liječnik za Klikni.hr: Reći ću vam kome pripadaju pronađene kosti. Nikad ne biste pogodili!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako misterij pronađenih kostiju na otprilike metar dubine zemlje prilikom kopanja pored stare porte bolnice službeno još traje, a policija nam je baš danas javila da će se provesti vještačenja koja će utvrditi jesu li ljudskog ili životinjskog podrijetla, bjelovarski liječnik, ali i povjesničar Dubravko Habek ponudio nam je vrlo logično objašnjenje, ali i dokaze za svoju teoriju.

Habek je i kao liječnik i (što je za slučaj kosti bitnije) kao povjesničar upoznat s bjelovarskom bolnicom. Među ostalim, objavio je i radove o bolnici tijekom Drugog svjetskog rata, odnosno poraća. Upravo su njegovi radovi “zaslužni” za jednu od teorija koja se brzinom šumskog požara raširila među osobljem bjelovarske bolnice, a to je da pronađene kosti pripadaju njemačkim vojnicima koji su nakon II. svjetskog rata bili u vojnom logoru u Bjelovaru, a liječeni su u bjelovarskoj bolnici.

Zna se gdje su im kosti

Prema podacima koje je Habek prikupio, u tom periodu sahranjeno je 500-tinjak njemačkih vojnika, no on napominje da se zna gdje su sahranjeni.

“Kako je poznato iz ranijih istraživanja, umrli ili poginuli pripadnici njemačke vojske i njemačkog naroda sahranjivani su na dijelu bjelovarskog gradskog groblja namijenjenog za ratno njemačko groblje tijekom i nakon rata, koje je po svršetku rata preorano i kao takvo danas ne postoji”, stoji u radu Dubravka Habeka “Nijemci liječeni u bjelovarskoj bolnici za vrijeme II. svjetskog rata”.

„Po meni, nema smisla da Nijemci budu zakopani unutar bolničkog područja. Ako su i bili žrtve komunistikih zločina, njihovi leševi bili bi skriveni negdje drugdje”, napominje Habek.

Nakon što je vidio fotografije kostiju pronađenih pored stare porte bolnice, odmah mu je u oči upalo nekoliko detalja. Među pronađenim kostima nije bilo ljudskih lubanja, ali ni kralježaka ili rebara. A s obzirom na lokaciju na kojoj su pronađene, Habek nudi jednu mnogo prozaičniju teoriju o podrijetlu kostiju i njihovoj namjeni.

„Meni to najviše izgleda kao da su goveđe kosti od kojih su časne sestre kuhale bolničku juhu, a onda ih tamo bacile ili zakopale”, tvrdi Habek dodajući da je u blizini lokacije na kojoj su pronađene kosti bila – kuhinja.

Je li ugledni bjelovarski liječnik, povjesničar i spisatelj u pravu, trebala bi pokazati i službena istraga, no svakako se ne može reći da njegova teorija, barem u odnosu na druge, trenutno vodi po argumentaciji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!