Stigle su jesenske doze cjepiva protiv covida, evo što trebate znati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dolaskom hladnijih dana, očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije koronavirusa što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik. Upravo zato, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovih je dana donio nove privremene preporuke za cijepljenje protiv covida 19.

– Stiglo je novo cjepivo protiv covida. Ono je varijante Omicron XBB 1.5 budući da je očekivano da će upravo ova podvarijanta virusa cirkulirati ove jeseni i zime. Cijepiti se može kod nadležnog liječnika obiteljske medicine ili u Zavodu za javno zdravstvo. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije, cijepljenje će se provoditi uz prethodnu telefonsku najavu u službama za epidemiologiju Bjelovar, Čazma, Daruvar, Grubišno Polje i Garešnica – pojasnio je Vedran Trupac, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo napominjući kako će se prvo cijepiti prioritetne skupine.

– Kada govorimo o prioritetnim skupinama, to su osobe starije od 65 godina života, kao i korisnici te radnici domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika. Isto tako, u prioritetne skupine se ubrajaju osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom. Prioritet kod cijepljenja imaju i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, trudnice te zdravstveni djelatnici – pojasnio je Trupac dodajući kako je preporučeno cijepljenje jednom dozom neovisno o tome je li osoba ranije cijepljena ili je preboljela covid te neovisno o tome kojom je vrstom cjepiva ranije cijepljena, kao i kako se jesenska doza cjepiva preporučuje najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze cjepiva ili nakon preboljenja bolesti.

– Cijepljenje prioritetnih skupina je već počelo, a od početka studenog se mogu cijepiti sve ostale osobe. U slučaju neprioritetnih skupina, preporučljivo je da razmak od zadnjeg cijepljenja ili prebolijevanja covida pa do primanja ove jesenske doze bude minimalno 12 mjeseci – kazao je Trupac.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!