Bjelovar i Makarska sutra će se još jednom pokloniti Siniši Paunoviću, ali i drugim bjelovarskim herojima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstavnici Grada Bjelovara i Grada Makarske sutra će na Barutani otkriti spomen-ploču Siniši Paunoviću, hrvatskom vitezu koji je, zajedno s još desetoricom branitelja, život za Bjelovar i domovinu položio u zloglasnoj šumi Bedenik 29. rujna 1991. godine. Time će u potpunosti biti ispravljena nepravda duga tri desetljeća. Ona je djelomično ispravljena lani, kada je na spomenik u središnjem bjelovarskom parku, posvećen bjelovarskim braniteljima, stavljeno i njegovo ime, a otkrivanjem spomen-ploče odlazi se korak dalje. Uz bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka, njegova zamjenika Igora Brajdića, predsjednika Odbora za hrvatske branitelje Grada Bjelovara Igora Crnomarića i njihove suradnike, na mjesto pogibije sutra će stići gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, predsjednik Udruge 156. brigade Stjepan Kotarac i drugi Makarani.
Tražio premještaj
Siniša Paunović, jedna od žrtava pomahnitalog jugo-majora Milana Tepića, i sam je početkom devedesetih bio dio JNA. Sluteći da se sprema rat, 1990. zatražio je da ga se iz Banja Luke, gdje je službovao, premjesti u Hrvatsku te je dospio u tadašnju bjelovarsku kasarnu Božidara Adžije. U Bjelovar je s njim stigla i obitelj, supruga Lenka te sinovi Josip i Boris.
Kao veliki domoljub, Paunović je brzo spoznao kako ne može više ostati u Jugoslavenskoj narodnoj armiji pa iz vojarne izlazi u kolovozu 1991., kako bi se pridružio Zboru narodne garde, a potom i diverzantskom vodu Hrvatske vojske.
Siniša Paunović i ostali branitelji koji su u rujnu 1991. stradali na Barutani spasili su Bjelovar od potpunog uništenja. Prije razorne eksplozije, uspjeli su razminirati devet od deset velikih skladišta JNA u šumi Bedenik.
Ta su skladišta predstavljala veliku opasnost za grad jer su jugoslavenski časnici, predvođeni pukovnikom Rajkom Kovačevićem, tog 29. rujna, vidjevši da nemaju puno manevarskog prostora i da su bjelovarski branitelji odlučni da preuzmu vojarnu. prijetili da će skladišta dignuti u zrak ako hrvatska vojska ne pusti JNA iz vojarne. Za taj zadatak bio je zadužen major Milan Tepić, koji je na kraju to i učinio.
Tužno rujansko jutro
Srećom, prije tog suludog čina, hrabri bjelovarski branitelji predvođeni Sinišom Paunovićem uspjeli su razminirati većinu skladišta pa je eksplodirao samo jedan magazin. Unatoč tome, posljedice su bile strašne. U trenutku eksplozije, točno u 10 sati i 43 minute, iznad šume Bedenik podigla se dimna gljiva od desetak metara. Poginulo je 11 hrvatskih branitelja. Uz Sinišu Paunovića, tog rujanskog jutra, živote za domovinu i Bjelovar na Barutani su položili i Vladimir Makar, Dražen Pervan, Ivan Cvrtila, Eduard Kukal, Stjepan Legčević, Nikola Petrić, Mario Šimić, Ivan Trogrlić, Marko Tukerić i Milan Vuković. Sve odreda mladi ljudi, Antoniju Šimiću bilo je samo 19 godina. U eksploziji je poginuo i sam major Tepić koji je u susjednoj Srbiji zbog suludog čina proglašen herojem te mu je prije nekoliko godina u Beogradu podignut spomenik, a njegovo ime nose i brojne ulice u Srbiji i Republici Srpskoj.
Siniša Paunović, kojemu će sutra na Barutani biti otkrivena spomen-ploča, imao je u trenutku pogibije 33 godine. Njegova tužna sudbina povezala je gradove Bjelovar i Makarsku i branitelje ta dva grada koji njeguju dugogodišnje prijateljstvo. Ono će sutra biti dodatno učvršćeno, a dva grada će se još jednom zajednički pokloniti svome suborcu, ali i svim drugim hrvatskim braniteljima koji su za slobodnu i neovisnu Hrvatsku dali najvrjednije što su imali – vlastite živote.

Foto Barutane: Bjelovarac/Željko Horvat

Ovaj tekst sufinancira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!