Ljubaznost prije svega! Savjesni vozači zbog poštivanja prometa dobili prigodne poklone

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Policijska postaja Bjelovar danas je provela preventivnu akciju “Dan ljubaznosti u prometu”. Akcija se provodi s ciljem tolerantnijih odnosa između pješaka i vozača, kako osobnih automobila, tako i vozača bicikla, motocikla i mopeda, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost prolaska na pješačkim prijelazima, ali i pješaka da prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, te na znak zelenog svjetla za pješake tamo gdje je promet reguliran semaforom.

Isto tako, cilj te aktivnosti je podizanje prometne kulture svih sudionika u prometu, u prvom redu povećanje svijesti o potrebi poštivanja prometnih propisa zbog vlastite sigurnosti u prometu, a ne isključivo zbog izbjegavanja sankcija od policije.

– Htjeli bi potaknuti građane da se razvije svijest o poštivanju prometnih propisa radi vlastite sigurnosti, a ne samo radi izbjegavanja kažnjavanja od strane policijskih službenika. Za vrijeme provođenja Dana ljubaznosti u prometu, posebnu pozornost posvećujemo općenitom ponašanju samih sudionika u prometu prema drugim sudionicima u prometu. Primjerice, kada vozač propusti pješaka na pješačkom prijelazu. Znamo da je to i njegova dužnost, ali i da nam se svima žuri pa nekada niti ne primijetimo pješaka na vrijeme. Posebno tu ističemo ponašanje prema najranjivijoj skupini u prometu, a to su djeca – rekla je policijska službenica Andrea Novotni.

Policija akciju provodi godinama, a kao predstavnica Policijske postaje Bjelovar, Novotni kaže da je zadovoljna reakcijama ljudi. Zaustavljeni vozači dobiju i prigodne poklone.

– Uglavnom se ljudi iznenade jer očekuju kaznu, ne znaju što su napravili jer zapravo nisu napravili ništa. U razgovoru im objasnimo da ih samo želimo nagraditi zbog poštivanja prometnih propisa te naravno one vozače koji u zadnje tri godine nisu počinili nikakav prekršaj – rekla je Novotni.

Zaustavljeni Goran i Ivana bili su u žurbi pa nam nisu uspjeli puno toga reći, osim da akciju podržavaju. Ipak, o ovoj uvijek zanimljivoj akciji više nam je rekla Marija.

– Uvijek propuštam pješake i pazim na ograničenja, ne živčanim i ne trubim jer smatram da nema potrebe za time. I kada sam ja pješak drago mi je da mi se stane jer rijetki su koji to rade. Prekrasni su pokloni jer mi uvijek dobro dođe i kemijska i reflektirajući prsluk, majica i ostalo. Poručila bih ostalim vozačima da više pripaze u prometu, da ne divljanju, ne trube, ne konzumiraju alkohol i ne koriste mobitel, sve ono osnovno što bi se trebalo znati – kaže Marija.

Policija je također nagradila biciklistkinju Petru koja je sišla s bicikla prilikom prelaska preko pješačkog prijelaza.

– Smatram da ljubaznost u prometu znači da poštujemo sve sudionike, da pristanemo, budemo strpljivi, ne izlijećemo drugima, silazimo s bicikala preko pješačkog i tako dalje. I ja se trudim poštivati sva ta pravila jer imam dijete i želim mu biti primjer te ga od početka učiti pravilnom ponašanju – rekla je Petra.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!