Skupština: Od županijskih cesta i opremanja bolnice do otvaranja Glazbene škole…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 14. sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije koja je započela aktualnim satom. 

Vijećnika Damir Bajs zanimalo je korištenje financijskih sredstava iz Europske unije. Ponajviše u vezi prometne infrastrukture i fonda koji se tiče potresa.

-Naime, iz Europske unije prebačeno je 322 milijuna eura za potrebe oporavka prometne infrastrukture. Na to je otišlo 52 milijuna eura na područje grada Zagreba, na područje Zagrebačke županije 148 milijuna eura, na području Krapinsko-zagorske županije 36 milijuna eura, Sisačko-moslavačka sa 63 milijuna eura, Varaždinska županija 15.5 milijuna eura, Međimurska dva milijuna eura i Brodsko-posavska 2 milijuna eura. Bjelovarsko-bilogorska županija nije povukla niti jedan cent iz Europske unije. Zbog čega je propuštena ta šansa, zašto nismo ništa povukli iz Europske unije kao ostale županije – upitao je vijećnik Bajs. 

Pitajte to ravnateljicu ŽUC-a

Župan Marko Marušić istaknuo je da je tijekom 2022. i 2023. godine Županija kandidirala brojne projekte u skladu s mogućnostima i propisima.

-Na prvom pozivu u okviru Nacionalnog plana oporavka pripremili smo projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije te je prijavljeno i odobreno nekoliko projekata. Radi se o projektima biciklistička staza s pratećim građevinama, zatim projekt energetske obnove zgrade Opće bolnice Bjelovar, projekt izgradnje područne škole Predavac i sportske dvorane. Vrijednost dokumentacije za ova tri projekta je 600 tisuća eura dok je procijenjena vrijednost radova oko 30 milijuna eura – kazao je župan Marušić te je naveo još brojne dodatne županijske projekte putem EU fondova. 

-A što se tiče županijskih cesta, to pitanje trebate postaviti ravnateljici ŽUC-a – kazao je župan Marušić. 

Proširenje Doma umirovljenika

Zlatko Barila (HSU) pitao je hoće li se iduće godine nešto učiniti po broju korisnika Doma umirovljenika. 

-Bjelovar ima svega 250 ležajeva, a možemo povećati taj broj jer je taj Dom građen prije 50 godina sa mogućnošću proširenja jer imamo zemljište koje se ne moramo platiti, imamo kuhinju i strukturu koju ne treba platiti. Stoga predlažem da za iduću godinu u proračun svakako uđe izrada projektno tehničke dokumentacije za proširenje Doma umirovljenika. 

-Intenzivno tražimo mogućnosti za proširenje našega Doma za starije i nemoćne osobe. Svjesni smo da su kapaciteti nedovoljni s obzirom na liste čekanja. Odradili smo određene konzultacije i možemo očekivati konkretne stvari, a tiče se upravo projektno tehničke dokumentacije. 

Ines Šarić (GLAS) upitala je župana gdje se nalazi pročelnica za financije jer se ne pojavljuje na Skupštinama, hoće li pronaći neko novo rješenje na mjestu pročelnice za financije i hoće li se uspjeti pripremiti proračun. 

Župan Marko Marušić rekao je da sve svoje pročelnike izuzetno cijeni. 

-Kolegica Raguž Špehar se nalazi na bolovanju tako da je neumjesno komentirati njezino zdravstveno stanje, ali svi smo mi zamjenjivi i bez svakoga se može tako da Odjel financija normalno funkcionira i planiranje proračuna nije upitan – kazao je župan Marušić. 

Sandru Drašković (SDP) zanimalo je pitanje u vezi Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru. 

-Prvo je rečeno, a to stoji i u zapisniku, da će otvorenje biti početkom školske godine, a školska godina je krenula. Vidim sada u materijalima da u izvješću stoji da će biti do kraja godine pa me zanima hoće li zaista biti do kraja godine – upitala je Drašković.

Do kraja godine učenici ulaze u Glazbenu školu

Župan Marušić kazao je: Projekt izgradnje Glazbene škole za koju na početku nisu bila osigurana financijska sredstva mi uz puno izazova privodimu kraju. Do sada je u taj projekt 3.6 milijuna eura od čega čak 2.3 milijuna vlastitih sredstava. Trenutno je priprema za tehnički pregled zgrade koji je planiran u drugoj polovici listopada. Morali smo raditi i izmjene projekta jer su se tijekom izgradnje uočili nedostaci. Što se tiče opremanja u tijeku je postupak javne nabave vrijedan milijun eura i sukladno svim procedurama koje moramo poštivati naš plan je da učenici uđu najkasnije do kraja godine – rekao je župan Marušić. 

Vijećnika Zorana Bišćana (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi opremanje bjelovarske bolnice i kada će ta oprema biti u funkciji te što se planiram sa starim objektima to jest prostorijama. 

-Intenzivno radimo na opremanju prva tri kata nove bolničke zgrade i ove godine će biti opremljen u potpunosti prvi, drugi i treći kat i još jedan dio podruma. Nova zgrada će u prosincu biti kirurški u funkciji što je odlična vijest i prve kirurške operacije će biti izvršene do kraja godine. Do sada je od ukupno 9 milijuna eura koliko smo dobili utrošeno 5.5 milijuna eura na opremanje. Stara zgrada kirurgije će biti prenamijenjena za palijativnu skrb – rekao je župan Marušić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!