Primarijus Mislav Klobučić održao predavanje: Evo što je savjetovao okupljenima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je covid pomalo izmijenio statistiku, ona iz vremena prije pandemije otkriva alarmantan podatak – u Hrvatskoj gotovo svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih žila. Kako bi upozorio na ovaj poražavajući podatak, ali i naglasio važnost osobne odgovornosti svakog pojedinca za vlastito zdravlje, poznati bjelovarski kardiolog primarijus Mislav Klobučić povodom Svjetskog dana srca održao je predavanje Upoznaj svoje srce.

-Najčešće bolesti kardiovaskularnog sustava su infarkt miokarda, moždani udar te bolest popuštanja srca. Na nacionalnom novou u 2021. godini od ovih je bolesti umrlo 23 tisuće ljudi. Najvažnije je naglasiti kako bi se čak 70 posto ovog mortaliteta moglo spriječiti pravovremenom prevencijom. Upravo to je poanta i Svjetskog dana srca. Naime, obilježavanje ovog dana nije namijenjeno struci, već općoj populaciji. Ideja je osvijestiti faktore rizika koji nam mogu poboljšati prognozu – naglasio je primarijus Klobučić napominjući kako pažnju treba obratiti na samo nekoliko faktora. To su tlak, masnoće, kretanje i cigarete.

-Samo to da se urediti, imali bismo 70 posto manje mortaliteta od bolesti srca i krvnih žila. Međutim, Republika Hrvatska po ovim parametrima ne stoji sjajno. Čak 40 posto odrasle populacije ima problema s tlakom, a puši gotovo 30 posto stanovništva. Što se tiče kilograma, udio pretilih muškaraca u Hrvatskoj na prvom je mjestu u svim zemljama Europske unije, a žene su na drugom mjestu – iznio je poražavajuće podatke liječnik napominjući kako se teško može napraviti bitan pomak u smanjenju mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti dok ne krenemo ozbiljno raditi na preventivi.

– Ja znam reći svojim pacijentima “Ako je zid popucao zbog loših temelja, bojanje tog zida bez sanacije popucalih temelja nema smisla”. U ovoj priči, lijekove možemo smatrati bojanjem, a promjenu životnih navika temeljima. To je puno ozbiljniji posao, ali dugotrajno puno efikasniji. Američki predsjednik Kennedy je nekada rekao da ne pitaš što tvoja zemlja može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za nju. Nit vodilja ovog predavanja je da ne pitaš što tvoje srce može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za njega. Svatko od nas treba upoznati svoje rizike i vidjeti na kojem području treba napraviti promjene za zdravu starost – zaključio je primarijus Klobučić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!