DOKUart organizira filmske radionice za mlade bjelovarske filmaše! Vodit će ih Đuro Gavran

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – I ove godine Festival dokumentarnog filma DOKUart organizira radionicu za dokumentarni film pod stručnim vodstvom redatelja i snimatelja Đure Gavrana. Tako zvani Mali DOKUart. Radionica je besplatna i namijenjena je za učenike viših razreda bjelovarskih osnovnih i srednjih škola te traje pet dana od subote 7. listopada pa do srijede 11. listopada.

– Mi ćemo u punih pet dana probati doći od njihove početne ideje i motivacije zašto su se prijavili na radionicu pa do konkretnog malog dokumentarnog filma. To znači da ćemo raditi na svim fazama izrade filma koji uključuje motivaciju, razradu, istraživanje, rad s protagonistima, rad na terenu, snimanje filma, montažu filma, odnose s protagonistima u radu na dokumentarnom filmu, postprodukciju filma – rekao je Gavran.

Sve navedeno su osnove jer se u pet dana mora doći do vrhunca radionice, a to je kratki radionički dokumentarac koji se prikazuje na završnoj projekciji festivala. Do sada se, kaže Gavran, uvijek sve stiglo napraviti.

– Do sada smo nekako uspijevali, iako je uvijek to nekako bilo naknap jer je to stvarno malo vremena da se napravi jedan film. Nadam se da će i ove godine biti tako, da ćemo uspjeti detektirati koja je priča, da će učenici uspjeti istražiti, snimiti i na kraju da će film biti gotov u pet dana – dodaje.

Radionica je cjelodnevna s pauzom za ručak.

– Radionica je zamišljena da bude cjelodnevna, od 9 do 19 sati s pauzom za ručak. Djeca su cijeli dan u akciji, imaju jako puno posla na puno fronta, ali podijele se u grupe pa neki rade istraživanje, neki snimaju, neki montiraju, neki rade zvuk, a neki glazbu – kaže Gavran.

Najviše vremena, priča Gavran, izgubi se na osmišljavanje teme filma.

– Najviše vremena uložimo u osmišljavanje teme, a većina ih na to odmah zagrize. Naravno, interesi su različiti. Neka djeca kada otkriju snimanje zvuka sa super mikrofonima i slušalicama, samo bi snimala zvuk. Neka djeca bi pak samo snimala s kamerom dok su neka zainteresirana za montažu. Netko opet svira pa bi htio napraviti glazbu za film – rekao je.

Prisjetio se naš sugovornik tema iz prijašnjih radionica.

– Kada smo radili u Bjelovaru prije dvije godine, učenici su došli na temu Barutane i 29. rujna odnosno Dana Grada Bjelovara. Bilo je zanimljivo čuti kako oni kao djeca rođena poslije svega doživljavaju te događaje kroz priče. Napravili su jedan prekrasan filmić kroz razgovore sa svojim bližnjima koji su to iskustvo proživjeli. Bio je to jedan doista lijep proces – priča Gavran.

Ako i vi želite biti dio neke nove ideje i priče, požurite s prijavom jer još je ostalo nekoliko mjesta. Sve što trebate je pogledati službenu stranicu DOKUarta gdje se nalaze sve informacije.

Prijavnica:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4DTZpfjnu6o8zdIXEWfIF8AnyPmuKTaV31KQwxSCIIjEVww/viewform?fbclid=IwAR1NCJUL5btWsvArzywbMIMXKR9VoYIf5Ufe4OBqmCTfT9-7cfrU0srR3Fc

FOTO: DOKUart

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!