Kreće lov na žir: Hrvatske šume plaćaju rekordne iznose, evo koliko možete zaraditi u šumi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Milijuni eura ipak padaju s grana diljem šuma kontinentalne Hrvatske, no da biste ih pokupili ipak ćete morati zasukati rukave. Hrvatske šume, naime, u ponedjeljak, 2. listopada, počinju s preuzimanjem žira sakupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima, a prikupljeni plodovi vrijedit će više nego ikada. Naime, sakupljačima će za kilogram žira hrasta lužnjaka biti plaćena četiri eura, a za žir hrasta kitnjaka čak četiri i pol eura.

Visoka cijena

– Ovakvoj cijeni razlog je velika potreba za sjemenskim materijalom hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka, ali i slabiji urod, najvjerojatnije zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom same cvatnje. Veliku štetu hrastovim sastojinama čini štetnik hrastova mrežasta stjenica zbog koje hrastova stabla imaju manji prirast, ostaju bez klorofila, krošnje žute, a stabla fiziološki slabe. Zbog toga žir otpada ranije i nema sposobnost klijanja. Klimatske prilike takvoj situaciji idu u prilog, a prirodna obnova ovih najvrjednijih šumskih sastojina zbog toga je dovedena u pitanje – otkrivaju iz Hrvatskih šuma razloge ovogodišnjih visokih cijena žira. Usporedne radi, lani se kilogram žira plaćao 18, odnosno 20 kuna, a prije dvije godine 9 ili 10 kuna ovisno o tome je li riječ o plodovima hrasta lužnjaka ili kitnjaka.

Potrebne dozvole

Inače, žir se može sakupljati samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima, odnosno u onim šumama koje se i koriste za proizvodnju kvalitetnog sjemena duži niz godina. Kada je pak riječ o samom preuzimanju plodova, ono će se vršiti pod stručnim nadzorom djelatnika Hrvatskih šuma.
– Preuzima se samo kvalitetan žir, zdrav, bez vidljivih oštećenja i zaraženosti. Onaj lošije kvalitete vratit će se sakupljačima na prebiranje jer se kao takav ne može upotrijebiti za sjetvu ili kasnije za pošumljavanje – poručuju iz Hrvatskih šuma napominjući kako prije početka sakupljanja, sve fizičke i pravne osobe trebaju doći u pripadajuću šumariju gdje im se izdaje Dozvola za sakupljanje sjemenskog materijala. Pravne osobe dodatno moraju potpisati Okvirni sporazum s Hrvatskim šumama. Pri izdavanju dozvola u šumarijama sve fizičke i pravne osobe upućene su o načinima sakupljanja i mjestu sakupljanja šumskog sjemenskog materijala te gdje je organizirano njegovo preuzimanje, odnosno gdje se nalaze mjesta preuzimanja.

Obnova šuma

– Ovaj sezonski posao prilika je mnogima da barem malo povećaju kućni budžet. Sezona sabiranja žira traje tijekom listopada, nekad i duže, ovisno o količini koju je potrebno sakupiti, a ovisi i o vremenskim uvjetima na terenu – zaključuju iz Hrvatskih šuma.
Inače, žir je glavna karika u lancu prirodne obnove šuma, bilo da se neposredno unosi u sastojinu ili se koristi u rasadnicima za proizvodnju sadnica. Ukupne potrebe Hrvatskih šuma za žirom hrasta lužnjaka u ovoj godini iznose 2,7 tona te 230 tisuća kilograma za žirom hrasta kitnjaka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!