[FOTO] Jeste li čuli za Banku humanog mlijeka? Evo kako se i vi možete uključiti u njezin rad

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u bjelovarskom Boho parku u samom središtu grada obilježen Nacionalni tjedan dojenja. Tim povodom ondje su se okupile brojne majke zajedno sa svojim mališanima, a ovoga puta naglasak je stavljen na promociju Banke humanog mlijeka. Kako je pojasnila Ivana Zanze iz Udruge Roda i voditeljica projekta Promocija doniranja humanog mlijeka, Banka darovanog humanog mlijeka je zdravstvena ustanova koja mlijeko prikuplja od majki. Da bi majke uopće mogle sudjelovati u ovom procesu, provjerava se njihovo zdravstveno stanje, a zdravstveno se provjerava i samo mlijeko. Nakon doniranja, ono se pasterizira i zamrzava, a potom se izdaje zdravstvenim ustanovama koje skrbe o bolesnoj novorođenčadi i nedonoščadi. Toj djeci ovo mlijeko je doslovno lijek.

Dvije litre mlijeka

– Banka humanog mlijeka je u Hrvatskoj osnovana prije nepune četiri godine. Tada smo bili na europskom dnu, no Banka humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb je osnovana prema najvišim standardima Europske unije tako da smo danas na neki način uzor drugim europskim bankama. Mi u Udruzi Roda podržavamo rad banke i promoviramo plemeniti čin darivanja mlijeka. Promoviramo humano mlijeko zbog njegovih ljekovitih svojstava. U ove nepune četiri godine banka je skupila mlijeko za više od tisuću novorođenčadi i nedonoščadi tako da je sasvim sigurno ispunila svoja očekivanja – istaknula je Zanze dodajući kako se u Hrvatskoj godišnje rodi oko dvije tisuće novorođenčadi koja su u kategoriji kojoj ova banka može pomoći. Zbog svih njih, u suradnji s KBC-om Zagreb uskoro se pokreće internetska stranica koja će se zvati bankamlijeka.hr, a na kojoj će majke moći pronaći i obrasce i vrlo jednostavne upute. Sada takve informacije mogu naći na stranicama KBC-a Zagreb.

-Ako upišu banka mlijeka, otvorit će im se sve informacije. Majke se prijave, prođu opsežni razgovor sa zdravstvenim radnicama unutar banke gdje se razgovara o njihovim navikama budući da nisu sve navike spojive s činom darivanja. Zatim se njihovo mlijeko testira. Važno je reći kako one moraju moći mjesečno izdojiti najmanje dvije litre mlijeka kako bi njihovo darivanje bilo financijski isplativo za banku zbog skupoće samog procesa. Zatim se to mlijeko dodatno provjerava na bakterije, pasterizira te izdaje zdravstvenim ustanovama u kojima se treba potrošiti u roku od tri mjeseca. Majke mlijeko izdajaju u opremu koju su dobile od banke, spremaju u svoj zamrzivač, čuvaju do mjesec dana uz praćenje temperature u zamrzivaču uz pomoć opreme koju su također dobile od banke. Mlijeko se prikuplja i obrađuje u banci – pojasnila je Zanze čitav postupak darivanja mlijeka. Inače, ovaj proces do sada je prošlo više od 200 majki koje su se u protekle četiri godine uključile u ovaj projekt. Zanze otkriva kako je uglavnom riječ o majkama s područja Zagreba i Zagrebačke županije zbog organiziranosti transporta, no kako su svoje mlijeko donirale i majke iz Bjelovara.

Hrana i lijek

– Jedna majka iz Bjelovara je darivala zaista veliku količinu mlijeka za banku. Riječ je o majci čije je dijete bilo primatelji mlijeka. Takvih primjera gdje su djeca bila primatelji mlijeka, a potom majke darivateljice imamo dosta. Naime, nakon što se kod majki uspostavi dojenje, one osjećaju zahvalnost i potrebu na isti način pomoći drugoj djeci kao što su ranije neke druge majke pomogle njezinom djetetu. Ovo je primjer koji pokazuje kako banka mlijeka, između ostalog, pomaže u uspostavi dojenja – otkriva je Zanze dodajući kako je cilj čitavog ovog projekta prevencija bolesti nedonoščadi i novorođenčadi te kako se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Da banka humanog mlijeka zaista puno pomaže djeci kojoj je to potrebno danas je naglasila i bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović koja je ujedno i predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo.
– Banka puno pomaže djeci. Riječ je mlijeku za nedonošenu djecu koja ne mogu od svojih majki dobiti mlijeko. Zahvaljujući banci, mlijeko im dostupno. Njima je to i hrana i lijek jer majčino mlijeko ništa ne može zamijeniti – naglasila je doktorica Čatipović.

Inače, nacionalni tjedan dojenja podržala je i Bjelovarsko-bilogorska županija. Kako je naglasila zamjenica župana Marija Jungić, Bjelovarsko-bilogorska županija cijeni rad doktorice Čatipović i uvijek rado podržava akcije čiji je cilj potpora majčinstvu.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!