[FOTO] Na Levijevom brijegu niče zeleni teatar, a na sjeveru grada – potok!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zeleni teatar, javni vrtovi i javni voćnjaci, veći park za pse, zona za obiteljsko druženje s roštiljima te brojni drugi javni sadržaji dio su idejnih rješenja za čak tri nova gradska parka koji bi za par godina mogli dići kvalitetu života Bjelovarčana na viši nivo.

Najbliži realizaciji park je na sjevernom dijelu grada koji je planiran na prostoru bivše vojarne pored gradskog stadiona, a danas su u gradskoj upravi prezentirana idejna rješenja za dva nova parka.

Jedan bi trebao niknuti na Levijevom brijegu, odnosno na 4,22 hektara površine od gradskog bazena sve do zelenih površina ispod Mjesnog doma Mjesnog odbora Stjepana Radića.

Prema viziji autora idejnog rješenja, studija 3E projekti, na i oko Levijevog brijega trebao bi se urediti eko park pri čijem su projektiranju u mislima krajobraznih arhitekata bile dvije ključne odrednice – očuvanje duha mjesta i unaprjeđenje bioraznolikosti. Park bi trebali sačinjavati sadržaji za manja i veća okupljanja, ali i zeleni teatar s 400 mjesta. Postojeći park za pse izmjestio bi se i proširio, a pored bazena je predviđeno odbojkaško igralište. Ispod Mjesnog doma trebalo bi pak niknuti moderno dječje igralište, ali i vježbalište za tate i mame.

Idejno rješenje napravljeno je i za takozvani zeleno-modri park čije je uređenje predviđeno na sjevernom dijelu grada, od bivše benzinske postaje Šola prema sjeveroistoku. Gradska uprava na tom potezu planira i produljenje Ulice Vinka Žganeca, odnosno spoj te ulice s Vukovarskom. Zeleno modri park tako bi se pružao uz povremeni vodotok koji se tamo nalazi, a čije bi se korito obnovilo, pa bi Bjelovar nakon dugo vremena ustvari dobio uređenu površinu za javne namjene uz potok, što je modra komponenta zeleno-modrog parka.

U tom bi se parku trebale postaviti sprave za sportsku rekreaciju, kao i dječje igralište. Bio bi to park na kraju grada za koji vrijede neka druga pravila, čulo se na prezentaciji. Autori su bili orijentirani za građane koji žive u tom dijelu parka, s piknik zona s roštiljima za manja druženja uz potok. Prema idejnom rješenju, u tom bi se parku našlo mjesta i za javni voćnjak i urbane vrtove kroz 44 parcele koje bi se dale u najam privatnim osobama i udrugama, ali bi se i obnovilo korito povremenog vodotoka koji se tamo nalazi. Usto, podigla bi se i dva paviljona i sanitarni čvor.

Što se same realizacije tiče, trebat će nekoliko godina, a prvi je na redu park pored gradskog stadiona čija bi izgradnja mogla početi već iduće godine, čulo se na tiskovnoj konferenciji u utorak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!