Među sto vodećih restorana Hrvatske nalaze se i dva daruvarska!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Svake se godine tako od 1995. dodjeljuju oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se tako motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. Dodjela plaketa za 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica i prezentacija novog izdanja knjige istoimenog naziva za ovu godinu održala se prošlog tjedan u Rijeci.

Restoran Terasa Daruvarskih toplica, po 13. se put našao se u tom izabranom društvu. Plaketu je u ime Restorana Terasa preuzeo voditelj restorana, Adriano Papoušek.

– Nama puno znači ovo priznanje, jer je izbor radnika na tržištu slab. Sve je manje kvalificiranih ljudi, a gastronomija strašno napreduje i gosti stalno traže nešto novo, ali usput i tradicionalno. Stalno moramo biti inovativni i eksperimentirati. No, nije jednostavno – pojašnjava.

Borba s nedostatkom kvalificiranih kuhara zasigurno je poprilično teška, posebice kada većina kvalitetnih djelatnika u turizmu, mogli bi reći i bježi na more, u neke možda aktivnije turističke lokacije.

– Meni je veliko zadovoljstvo da je to 13. priznanje završilo kod nas. Ja bih se zahvalio svim našim gostima koji dolaze kod nas i šire pozitivne dojmove o nama dalje. A veliku zahvalu upućujem i Daruvarskim toplicama, koje stoje uz nas, a posebno timu Restorana terasa koji predano i mukotrpno radi kako bi se ovakvi rezultati ostvarivali – kaže Papoušek.

Naravno, pored odlične usluge, najvažnija je kvalitetna hrana, što je također jedan od razloga dobivanja tog važnog priznanja.

– Posebni su naši kuhari, skriveni očima gostiju, ali najvažniji kotačić u odličnoj ponudi hrane koju imamo – napominje.

Kako bi dodatno unaprijedili ponudu, od studenog planiraju i novitete u ponudi restorana, priča Papoušek.

– Mi od studenog planiramo uvesti jedno novo jelo po odabiru šefa kuhinje. Imamo standardni jelovnik koji je baza, ali da ne ubacujemo previše hrane, svaki ćemo mjesec ubacivati jedno jelo koje će nuditi nešto novo. Naravno, uz standardnu ponudu koju imamo – pojašnjava, zadovoljan, jer gosti cijene ono što nude.

– Ima tu malo i kritika, ali one su dobre. Da njih nema, ne bi imali motivaciju biti bolji. Uvijek želimo biti bolji. No, ipak je puno pohvala naših gostiju koje uvijek prvo samo okruženje parka i pejzaža zadivi, a onda i ono što nude naši kuhari, kao i dobro raspoloženi konobari i osoblje koji doprinose odličnom atmosferi – zaključuje Papoušek.

No, osim Restorana Terasa, vrijedno priznaje dobio je i daruvarski Pub Little Italy. Njegov vlasnik, Marko Pilat, zadovoljan je priznanjem, iako napominje da im gostiju, ni prije samog priznanja, nije manjkalo.

– Odlično je da smo u top 100, posebno jer je bilo 5700 restorana u konkurenciji. Sad se možemo truditi da budemo još bolji. Mi smo u Daruvaru, ali posjećuju nas i gosti iz Virovitice, Bjelovara, Požege, Kutine i ostalih županijskih mjesta. Ljudi dolaze na izlete posebno vikendima kada je dobro vrijeme, pa trebaju i jesti. Mi smo puni stalno – priča nam Pilat.

Oba su se restorana našla i u tiskanom i online izdanju knjige 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24. Ove godine je podtema knjige održivost, pa su voditelji projekta restorane zamolili da istaknu jela pripravljena s namirnicama iz kruga 100 km oko restorana. Kod jela u kojima je navedeno porijeklo namirnica iz okolice, sa stranica restorana u knjizi vodi QR kod na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom kojoj je vrh u mjestu odakle potiče, a debljina svake latice je proporcionalna udjelu namirnice u jelu. Centar ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira – restoran. Aplikacija povezana s knjigom već je dostupna svima. Dakle, osim tiskovnog izdanja knjige, hrvatskog i engleskog, dostupno je i online izdanje, povezano s QR kodom s naljepnicama i plaketama koje dobivaju restorani.

FOTO: Daruvarske Toplice, Facebook Pub Little Italy


PODIJELI S PRIJATELJIMA!