Daruvarčani vole pokazivati znanje na pub kvizovima, evo koje paprene kategorije ih zbunjuju…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Od kraja rujna, svake srijede od 20 sati u daruvarskom Snack Baru održava se pub kviz. Dio je to Kvizaškog kupa, koji se, osim u Daruvaru, organizira u još 30-ak gradova diljem Hrvatske.

Organizatori su Urbana kviz priča iz Zagreba koji su ranijih godina popularizirali pub kvizove u Zagrebu, a sada su odlučili da je vrijeme da Kvizaški kup prošire diljem zemlje. U Daruvaru, pub kvizove u sklopu Kupa vode Juraj Šargač i Leo Žukina.

– Preko prijatelja i poznanika, odnosno njihovih preporuke, glavni organizator kviza pitao je mene i Lea želimo li ga voditi. Ja sam išao i na televizijske kvizove, a Leo je išao po zagrebačkim pub kvizovima. Pa smo bili logičan odabir za voditeljski duo – priča Šargač, koji napominje da voditi pub kviz nije loše, ali nije baš ni jednostavno.

– Malo je pritisak da se sve to odvije u određenom vremenskom roku. Imamo tri seta pitanja, a kvizaši popunjavaju obrasce koje im damo. Dakle, nakon svakog seta mi ispravljamo puno kviz listića. Pa dok jedan ispravlja, drugi održava atmosferu živom, ali inače je sve to zabavno – pojašnjava.

Borba do samog kraja

Pitanja su različitog tipa i šalju se svaki tjedan iz Urbane kviz priče, a Leo i Juraj čuvaju ih u tajnosti do samog kviza. Prvi kviz održao se prošle srijede i interes za njega je bio velik jer su bili popunjeni svi kapaciteti od 12 ekipa s po pet članova. Komentari nakon prošlotjednog kviza bili su uglavnom pozitivni uz naputke kako unaprijediti čitavu priču, priča Žukina.

– Ekipe koje su sudjelovale prošle srijede službeno su ušle u ligu. Po rezultatima prvog kola, borba će biti neizvjesna do samog kraja, pa će sve to biti zanimljivo. Inače, najbolja ekipa iz Daruvara ići će na veliku završnicu u Zagreb nakon 12 odigranih kola u Daruvaru. Tamo će se boriti za glavnu nagradu od 4 tisuće eura na velikom pub kvizu. No, svaka ekipa koja pobjedi u barem dva kola u Daruvaru, također će moći ići na malo finale i boriti se za nagradu od tisuću eura – pojašnjava Žukina.

Daruvarčani su se pokazali pametnima u prvom kvizu, no Šargač priča kako se uvijek nađe neka nova “paprena” kategorija koja natjecateljima oteža čitav kviz.

– Starijoj populaciji su neki elementi popularne kulture nepoznati, a mlađima je to posve OK. Naprimjer, bilo je jedno pitanje vezano uz Carpool karaoke, što je mladima bilo jednostavno, a starije je zbunilo. Također, uvijek najviše zezaju pitanja iz sporta – pojašnjava Šargač.

Svi žele sudjelovati

Pitamo Šargača i Žukinu, što je to što je poguralo pub kvizove u fokus javnosti, pa sada svatko želi sudjelovati u njima?

– Mislim da se to ljudima sviđa. U kafiću su, druže se s prijateljima, ali proširuju svoje znanje. U svemu tome bit je zabava, ali i nagrada. Dobivaju ju prva tri i predzadnje mjesto. Zašto predzadnje? Puno je teže biti predzadnji nego zadnji – priča kroz šalu Žukina.

– Mislim da su televizijski kvizovi svakako popularizirali pub kvizove. Mislim da se ljudima sviđa i činjenica da nisu individualni kvizovi, pa je tu cijeli ritual sastavljanja ekipe i pozivanja ljudi koji imaju svoje područje znanja. Pa je to i taktička stvar – priča Šargač.

Što se tiče sudionika Kvizaškog kupa u Daruvaru, svaki se tjedan primaju prijave sudionika, no prednost imaju oni koji su već sudjelovali na pub kvizu. Kako kaže Šargač, prijavljivanje je fleksibilno, ali onim redovitima mjesto je zagarantirano. Što se tiče gledatelja, budući da je Snack bar relativno malen, odnosno taman velik za sve ekipe, zainteresirani su pozvani doći i pogledati kviz s terase, barem dok im vremenske prilike to dozvoljavaju.

FOTO: Daruvarske toplice, privatna arhiva


PODIJELI S PRIJATELJIMA!