Sljedeća tri tjedna su ključna za toplice u Bjelovaru i Daruvaru: Čeka se ‘bijeli dim’ Ministarstva turizma

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dugo očekivana odluka o tomu hoće li Bjelovar dobiti toplice, a Daruvarske toplice nove sadržaje, trebala bi biti poznata do kraja ovog mjeseca.

Prema neslužbenim, ali prilično upućenim izvorima, Ministarstvo turizma u roku od dva do tri tjedna trebalo bi objaviti rang-listu projekata koji će imati pravo na sufinanciranje iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, a među njima su čak dva projekta iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Osim gradske tvrtke Terme Bjelovar, podsjetimo, na natječaj su se prijavile i Daruvarske toplice.

Kako to već i inače biva, premalo je novca u odnosu na broj prijavljenih projekata, no u grupi u kojoj su Terme Bjelovar i Daruvarske toplice nesrazmjer između prijavljenih projekata i dostupnog novca najmanji je. A ako bude dovoljno političke volje, moglo bi se čak dogoditi i da se raspoloživi iznos novca poveća kako bi pravo na sufinanciranje stekli svi pristigli projekti koji udovoljavaju zahtjevima.

Terme s energijom iz obnovljivih izvora

Podsjetimo, priču o toplicama pokrenuo je gradonačelnik Dario Hrebak nekoliko mjeseci nakon što je dobio povjerenje građana u svom prvom mandatu, a riječ je o doista pomno planiranom projektu koji bi Bjelovar zasigurno pretvorio u važnu turističku destinaciju u ovom dijelu Hrvatske.
Usto, te bi toplice bile i školski primjer korištenja energije iz obnovljivih izvora, s obzirom da bi u sklopu toplica trebala biti velika sunčana elektrana, a predviđeno je i korištenje vode iz geotermalnih izvora. Kada se sve zbroji, investicija u bjelovarske toplice planirana je u iznosu od 38 milijuna eura, dok je maksimalni iznos potpore iz NPOO-a nešto veći od 17 milijuna eura.

Podsjetimo, Terme Bjelovar se sastoje od kompleksa sa olimpijskim bazenom, unutarnjim za rasplivavanje, unutarnjim rekreacijskim, unutarnjim dječjim, vanjskim rekreacijskim i vanjskim dječjim bazenom sa splash zonom. Uz vodene sadržaje, u kompleksu će biti i ugostiteljski objekti sa sadržajem hrane i pića, wellness/spa prostori, zatim lobby prostori, sunčališta, dječja igrališta, trim staza, motorički park, adventure park, punionice, fotonaponska elektrana, dizalice topline, rasvjeta, sustav klimatizacije i ventilacije, sustav automatizacije i upravljanja zgradom, sustav daljinskog očitovanja potrošnje energije i vode i sustav kontrolnih mjerila energenata i vode, hortikulturno uređenje.

Zgrada je projektirana kao zgrada gotovo nulte energije (nZEB) i podrazumijeva viokoenergetska svojstva, koristi nisku količinu energije i energiju iz obnovljivih izvora (geotermalni i fotonaponska elektrana), a dodatno je planiran i CNOS sistem za upravljanje i energetski optimizirane procese.

Na krovovima novog objekta izgradit će se sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe ukupne vršne snage fotonaponskog generatora 539,25 kWp. Predviđena je izgradnja nadstrešnica za automobile sa fotonaponskim modulima iznad 326 parkirno-garažnih mjesta. Kao osnovni izvor toplinske energije za grijanja predviđeno je postrojenje dizalica topline voda/voda, sa toplinskim iskorištenjem geotermalne vode. Predviđene su i dizalice topline zrak/voda. Za proizvodnju toplinske energije za hlađenje objekta koristit će se dizalice topline voda/zrak.

Daruvarske toplice – tradicija duga tisućljećima

I dok su Terme Bjelovar jedna sasvim nova priča, tradicija Daruvarskih toplica seže sve do rimskog doba. Ta se specijalizirana bolnica također prijavila na NPOO, a njihova investicija procijenjena je na 17,1 milijun eura, uključujući PDV.

U sklopu prijavljenog projekta planira se rekonstrukcija postojećih smještajnih jedinica, kao i uvođenje novih smještajnih kapaciteta u sklopu lječilišnog hotela Termal, te izgradnja novih termalnih bazena u okviru postojećeg kompleksa. Projekt obuhvaća i izgradnju novog objekta rekreacijsko–turističke namjene u kojemu će, između ostaloga, biti obuhvaćeni novi i inovativni wellness sadržaji, te sadržaji koji se baziraju na tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti. Maksimalno je usmjeren i na primjenu “zelenih” načela i standarda, ali i potpunu digitalnu transformaciju Daruvarskih toplica uvođenjem najsuvremenijih tehničko–tehnoloških rješenja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!