Alfa radio i White Shark pomogli učenicima s otoka da osnuju školski radio!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Malo koja škola se može pohvaliti svojim vlastitim radijem, ali tu privilegiju postigla je Osnovna škola “Valentin Klarin” Preko i to zahvaljujući Alfa radiju i White Sharku. Naime, oni su školi osigurali opremu pomoću koje su učenici izravno ušli u radijski svijet. Oprema je na adresu stigla prošli tjedan, a malo je reći da je u školi zavladalo opće zadovoljstvo. Inače, školski radio se prikladno, prema Valentinu Klarinu, zove “Val”.

– Svi smo bili jako uzbuđeni kada se oprema montirala, pogotovo kada su učenice najavile puštanje radija u eter. Za sada je plan da to bude program koji će biti raznolik tijekom tjedna. Neke emisije ćemo snimati unaprijed, a jedanput tjedno planiramo ići i uživo. Bavit ćemo se raznim temama vezanim uz otok Ugljan, vršnjačke probleme, informativne emisije, a bit će tu i glazbe. Zapravo sve ono što djecu zanima. Učenici su jako uzbuđeni i već se oko 60 učenika prijavilo za sudjelovanje u radijskoj izvannastavnoj aktivnosti – rekla je učiteljica Linda Kolega Babajko iz Osnovne škole „Valentin Klarin“ Preko.

Učenici kao i cijelo osoblje škole oduševljeni su viđenim, a ne skrivaju ni svoju zahvalnost.

– Zahvalni smo Alfa radiju i White Sharku na mogućnosti koje su nam dane. Posebno jer su djeca s otoka pod navodnicima “hendikepirana” što se tiče kulturnih događanja, kazališta, kina i svega ostalog što djeca u gradovima inače imaju. Kroz radio kao medij, koji je malo i zapostavljen, čut će se njihova riječ, a usput će učiti novinarsku i tehničku stranu radijskoj posla. U planu nam je i streamati emisije preko You Tube kanala, a možda i uživo otvoriti 24-satni program. Ivan nam je predložio puno toga, ali vidjet ćemo kakvi ćemo biti s vremenom. Ja kao voditeljica radijske skupine svakako bih voljela da ostvarimo što više toga – dodaje učiteljica Kolega Babajko.

Ivan kojega učiteljica spominje je Ivan Ileković, radijski voditelj Alfa radija koji se spremno zaputio na otok Ugljan, točnije u općinu Preko gdje je učenicima u Osnovnoj školi “Valentin Klarin” omogućio da imaju svoj radio i da nauče sve potrebno.

– Igrom slučaja, prilikom provedbe jednog edukativnog projekta Alfa radija s osnovnim školama, povezali smo se s Osnovnom školom “Valentin Klarin”. U razgovoru s učiteljicom Lindom koja vodi osnovnoškolsku novinarsku grupu, saznali smo da već jako dugo žele osnovati školski radio. No, problem su imali s nabavkom opreme i edukacijom za korištenje iste. Mi smo prepoznali strašno veliku želju za osnivanjem školskog radija kod učenika, ali i učiteljice, pa smo im odlučili pomoći koliko god možemo. Tu nam se pridružio brand White Shark koji je donirao dio opreme za rad. Na tome im stvarno od srca zahvaljujemo jer su bili pristupačni i velikodušni. Dio opreme smo osigurali i mi s Alfa radija – priča Ivan.

Nakon postignutog dogovora, Ivan se uputio na otok Ugljan kako bi učenicima posložio opremu, složio da sve radi kako treba i, naravno, održao edukaciju o tome kako radio funkcionira i kako učenici sami mogu snimati emisije.

– Imali smo i svečano otvaranje radija u školi na kojem su prisustvovali svi učenici. Učiteljica Linda mi je kasnije javila da je čak 60 učenika zainteresirano za rad na školskom radiju. Ja im želim svu sreću, drago mi je da smo mogli pomoći. Od srca im želim da budu najbolji školski radio u cijeloj Hrvatskoj – poručio je Ivan Ileković.

Zahvalnost na svemu ostvarenom izrazio je i ravnatelj škole Kristijan Smud.

– Htio bih se zahvaliti gospodinu Ivanu s Alfa radija, samom Alfa radiju i White Sharku što su nam pomogli u realizaciji da pokrenemo naš školski radio “Val” kao Valentin Klarin. Djeca su oduševljena, nadam se da ćemo uspjeti ostvariti sve što smo zamislili. Ideja se razmatra već pet godina jer prije pet godina psihologinja je došla na istu. Nekakvu radio postaju smo pokušali “sklepati” sami, ali nikako nije konkretno krenula s radom. Sada, uz novu opremu, možemo krenuti kako treba – rekao je ravnatelj Smud.

Naravno, posebno zadovoljni i zahvalni su učenici koji će radijsku opremu najviše koristiti.

– Jako nam se sviđa naša nova oprema i stvarno se veselimo emitiranju našeg radija. Vidi se da je oprema kvalitetna, a i boje su lijepe – poručile su Gabrijela, Nera i Zara.

– Uzbuđene smo što imamo radio i što krećemo u novu avanturu, nove izazove. Veselimo se početku snimanja emisija – rekle su Leona, Kiara i Monika.

Cilj je ostvaren, svi u Osnovnoj školi “Valentin Klarin” Preko su zadovoljni, a radio “Val” sada može uploviti u radijske valove.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!