Franjo Matešin u Bojani otvorio privatnu knjižnicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih umjetnika našega kraja slikar Franjo Matešin odlučio je u Bojani pored Čazme otvoriti prvu privatnu knjižnicu. Riječ je, dakako, o knjižnici koja će biti dostupna svim zainteresiranima, a posebno onima koji žele donirati knjige jer, kako kaže Matešin, za dobru knjigu mjesta uvijek ima. Stoga svi oni koji imaju kvalitetno štivo i žele ga pokloniti, u Matešinovoj galeriji mogu ostaviti knjige.

Kako je Matešin otkrio na nedavnom otvorenju, literaturu je skupljao godinama, a sada su je s ponosom predstavio javnosti. Osim mnoštva knjiga koje sam posjeduje, u knjižnici se nalazi i veliki broj knjiga koje su mu poklonili brojni prijatelji i znanci. Tako se, između ostalih, ondje mogu naći i pravi rariteti još iz 19. stoljeća što je svakako razlog više za posjet ovoj novootvorenoj knjižnici.

Podsjetimo, Matešinova prva ljubav je slikarstvo pa je tako 1994. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Frišćića, a to je, rekli bismo, bio logičan nastavak kada je riječ o slikarstvu jer Matešin je počeo slikati još kao dječak.

Spomenimo i da je 2002. godine u Bojani otvorio vlastitu galeriju, 2008. i stalni postav, dok je 2009. postao član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
Kako Matešin puno radi na slikama velikih dimenzija bilo je izvjesno kako će s vremenom postojeća galerija postati pretijesna stoga je 2015. otvorio Južnu galeriju u kojoj se danas, uz slike, nalazi i novootvorena knjižnica.

– Svi oni koji žele vidjeti slike i knjige dobrodošli su u knjižnicu svake subote od 15 do 18 sati. Za posudbu knjiga potrebno je učlaniti se u klub galerije, a članovi imaju besplatan ulaz na manifestacije galerije, kao i popust od 20 posto na kupnju slika – kaže Matešin.

Inače, Matešin iza sebe ima vise od 150 skupnih izložbi, preko 70 javnih projekata i gotovo 80 samostalnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i van njenih granica.
Uz slikarstvo, on i piše pa je tako do sada objavio dvije knjige iz svoje SF trilogije Izgubljeni snovi.

Tekst: Dijana Čerčić Škreblin
Foto: Grad Čazma/Davor Kirin


PODIJELI S PRIJATELJIMA!