Veleučilište u Bjelovaru ispratilo je Ivu, državnu i svjetsku prvakinju u streljaštvu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iva Popović-Gecan, djevojka je koja živi pored Ivanić Grada i upravo je završila Sestrinstvo na Veleučilištu u Bjelovaru. Čini se to kao nešto uobičajeno za jednu mladu djevojku, ali to nije sve što krasi njezin životopis. Naime, Iva je prošlogodišnja prvakinja svijeta i ovogodišnja viceprvakinja u juniorskoj kategoriji u disciplini samostrela.

– Streljaštvom sam se krenula baviti još u srednjoj školi. Mogli smo kao izbornu aktivnost odabrati streljaštvo, ali radilo se o zračnoj puški. Otišla sam na županijsko natjecanje i bila druga. Meni se to svidjelo, a nakon što se otvorio streljački klub u Ivanić Gradu, odmah sam se učlanila. Dakle, negdje 2018. godine sam krenula sa samostrelom, upala sam i u reprezentaciju Hrvatske i išla na europsko natjecanje. Tako je krenulo – rekla je Iva.

Otkrila je Iva i zašto je streljaštvo zahtjevan sport.

– Dosta je zahtjevno, treba puno stajati, a i treninzi dugo traju. Primjerice, krećemo u 9 i završimo tek oko 14 sati. Postoji dvoranski samostrel i na otvorenom. Otvoreni se puca na distancama od 35, 50 i 65 metara dok je dvoranski na 18 metara. Tako da smo po svim vremenskim prilikama i neprilikama vani. Pucamo i ne stajemo – uz osmijeh kaže Iva kojoj je draži otvoreni samostrel jer se, kaže, zanimljivije boriti s vjetrom, kišom.

Može se Iva pohvaliti brojnim natjecanjima na kojima je briljirala.

– Prvi put, te 2018. godine, dosta me bilo strah i mogla bih reći da se nisam baš snašla, ali opet bili smo treći ekipno. Dosta je bilo stanke zbog korone kada nije bilo natjecanja, ali zato smo prošle godine išli na svjetsko natjecanje u Mađarskoj. Tada sam bila prva u juniorskoj kategoriji u disciplini klasik te treća u disciplini match play – dodaje Iva.

Natjecanja je bilo i ove godine.

– Ove godine isto je bilo svjetsko natjecanje gdje sam bila druga premda su moja očekivanja bila da budem prva, ali bilo je dosta teško zbog vjetra i kiše. Svejedno sam zadovoljna – rekla je Iva.

Iva je i trostruka državna prvakinja.

– Trostruka sam državna prvakinja, u dvoranskom u disciplini klasik i match playu sam prva, a na otvorenom sam u match playu prva. Cijelo vrijeme je uz mene moj trener Željko Duh, a putuje i sa mnom kada idem s reprezentacijom. Treninzi su skoro svaki dan, spremamo se sada za Europa kup. Bilo je teško kombinirati treniranje i studiranje. Morala sam se dizati u pet ujutro da bih stigla na bus u šest, putujem za Ivanić, tamo treniram pa putujem natrag na predavanje. Nije baš bilo jednostavno – dodaje Iva.

Iva za budućnost ima velike planove, a prije svega će pokušati naći posao i raditi te u isto vrijeme trenirati i baviti se streljaštvom. Iduće godine planira upisati diplomski studij. Zahvalna je Iva i Veleučilištu u Bjelovaru gdje je završila Sestrinstvo.

– Uspjela sam uz puno odricanja, ali i razumijevanja profesora i kolega na Veleučilištu u Bjelovaru. Pohvalila bih profesore koji su iznimno kompetentni i uvijek spremni pomoći i izaći u susret čime su mi olakšali studiranje i omogućili da se nastavim baviti sportom. Tijekom studiranja upoznala sam mnogo dragih i zanimljivih ljudi od kojih su mi neki postali vrlo dobri prijatelji – zaključila je Iva.

Ivi želimo svu sreću i vjerujemo da će sve ići onako kako je zamislila.

FOTO: Veleučilište u Bjelovaru

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!