Nenad Krupljan: Od bjelovarske kavane do festivalskih podija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Neobičan je životni put garešničkog glazbenika, autora brojnih pjesama, Nenada Krupljana. Razgovarali smo s njim netom nakon snimanja njegove nove autorske pjesme „Daleko od rodnog kraja“. Povod za razgovor je bio i njegov album, CD s devet pjesama, na kojem je i njemu najdraža „Moja Bršljanica“.

Nenad je rođen 1963. upravo u Velikoj Bršljanici, u tadašnjoj, kako voli reći, velikoj Općini Garešnica, danas jedno od naselja Grada Garešnica, gdje je rođen i veliki glumac i umjetnik Franc Ožbolt, te u svijetu poznati Ivo Robić.

Srednju školu je završio u Bjelovaru, a Ekonomski fakultet u Novom Sadu. Radio je potom u više poduzeća širom nekadašnje države, a kasnije u Kutini i na kraju u Garešnici gdje je otvorio privatnu firmu.

 

Slavlje počinjalo i završavalo pjesmom

-U mojoj obitelji od pradjeda pa do danas svako slavlje je počinjalo i završavalo pjesmom. Svi smo bili prirodno dobro nadarenog glasa za pjesmu. Moji glazbeni počeci su u srednjoj školi. Svirao sam i pjevao u Gradskoj kavani Hotela Central u Bjelovaru pa u orkestru na odsluženju vojnog roka u Skoplju – prisjeća se Krupljan.

Iz tog perioda Krupljan pamti anegdotu iz bjelovarske Gradske kavane koja mu je ostala u lijepoj uspomeni. Zbog tada najljepše djevojke s bjelovarskog korza tri puta je kupovao produžni kabel za mikrofon, dok nije uspio, s mikrofonom u ruci, doći do njenog stola i zapjevati joj pjesmu.

– Novo razdoblje za mene počinje u Beogradu, poslije susreta s mojom zemljakinjom, Bršljančankom Vesnom Zmijanac. Kraljica narodne pjesme Vesna Zmijanac je rođena u Bršljanici. Ona me učlanjuje u RTB – priča Krupljan.

 

Tada Nenad počinje nastupati kao pjevač amater. Nastupa niz godina na festivalima u brojnim gradovima širom Jugoslavije. Nije bilo nastupa, a da nije osvojio nagradu žirija. Najdraže su mu nagrade publike, a posebno se sjeća dviju nagrada.

-Rado se sjetim nagrade direktora narodnog orkestra RTZ-a Kreše Filipčića i veoma mi drage nagrada u Banja Luci, koju sam dobio u Sportskoj dvorani Borik od direktora narodnog orkestra Huseina Hurzagića. Čovjek je slijep i zato mi je nagrada draga jer je ocijenio moje pjevanje, a ne fizički izgled – kaže Nenad.

Tada postaje član RT Sarajevo, Jugotona Zagreb i kao pjevač amater nastupa s profesionalnim pjevačima na njihovim koncertima, kao “gost večeri”. Cijelo to vrijeme putuje na posao i po koncertima, a živi u Velikoj Bršljanici.

Autorske pjesma

Prije tridesetak godina uviđa da je vrijeme i za autorske pjesme, a ne samo da pjeva tuđe. Nakupilo se puno stvaralačke energije u njemu i želja da ono što osjeća izbaci postala je velika.

-Uspijevam skupiti bend, tekstopisca i aranžera i video snimatelja. Prvu autorsku pjesmu poklanjam mom rodnom kraju pod nazivom “Moja Bršljanica”, drugu „Tebi grade“ poklanjam mome gradu Garešnici. Bio je to temelj za snimanje albuma i otvaranje kanala na youtube na kojem danas ima oko 11 tisuća pregleda te za dobivanje statusa “glazbeni umjetnik”- kaže Krupljan.

 

Sve pjesme na CD-u su snimljene u godinu dana

-Sve pjesme su snimane iz vlastitog izvora sredstava ili kućnog budžeta. Marketinške poslove i promociju pjesama radio sam sam i s mnogim radio stanicama i TV. Nemam sponzora iako bih ga volio imati – kaže Nenad.

Još uvijek radno aktivan (prošli mjesec je bio i na snimanju emisije “Nikad nije kasno”), Krupljan u pripremi ima i novu pjesmu “Daleko od rodnog kraja”.

Život glazbenika je lijep, može biti unosan, često i težak, a najljepše je kada postaneš miljenik publike, a Nenad Krupljan je u tome uspio.

 

Tekst: Siniša Slavinić/Bjelovarski list

Foto: Nenad Krupljan


PODIJELI S PRIJATELJIMA!