[FOTO] Potpisan važan sporazum: ‘Za tjedan dana počinje javna usluga županijskog linijskog prijevoza’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas su u zgradi Županije Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture potpisali sporazum o sufinanciranju usluge javnog županijskog linijskog prijevoza. Župan Marušić je potpisao ugovor i s tri autoprijevoznika, Čazmatrans promet, Autotrans d.d. i Šafar obrt. 

Bjelovarsko-bilogorska županija tako podiže cestovni autobusni javni prijevoz na puno višu razinu nakon čega će biti dostupan širem stanovništvu i nakon čega će stanovnici županije lakše i brže moći doći do željenog grada ili općine. Riječ je o javnoj usluzi na kojoj su u Županiji već duže vrijeme intenzivno radili, ali kako kaže župan Marko Marušić, nakon brojnih razgovora, odlazaka na teren, ispitivanja stvarnog stanja i potreba došlo se do zadovoljavajućeg modela.

Peta županija u Hrvatskoj

-Hvala ministru Butkoviću i ministarstvu na potpisivanju ovog izdašnog sporazuma kojim ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa čak 75 posto sufinancira uslugu javnog županijskog linijskog prijevoza. Mi smo peta županija u Hrvatskoj koja u suradnji s Vladom RH financira i provodi javnu uslugu cestovnog prijevoza putnika. Ukupna vrijednost ugovora kojeg smo danas potpisali s prijevoznicima je nešto viša od 2.8 milijuna eura – kazao je župan Marušić i dodaje da od tog iznosa ministarstvo pokriva nešto više od 2.3 milijuna eura. 

-Tako Bjelovarsko-bilogorska županija za ovaj projekt izdvaja nešto više od 520 tisuća eura. Konkretno, ova promjena u javnom prijevozu omogućava tri važne koristi za naše stanovnike, prva je povoljnija cijena prijevoza, druga je opstanak komercijalno neisplativih linija na našem ruralnom području i treća je svakako prednost fleksibilnijeg sustava koji omogućava lakše promijene linija – istaknuo je župan Marušić i dodaje.

Krećemo 16. listopada 

-Inače, mi smo sve ove linije usuglasili sa našim gradovima i općinama, njihove prijedloge smo ugradili u ovu mrežu linija i s ovom uslugom krećemo 16. listopada – kazao je župan Marušić. 

Potpredsjednik Vlade i ministar prometa, mora i infrastrukture istaknuo je važnost ovog sporazuma. 

-Čestitam županu i njegovim suradnicima što su se tako aktivno uključili u jedan hvalevrijedan projekt, budući da se ovim sporazumom osigurava kontinuitet održivosti javnog prijevoza u gradskim i prigradskim linijama. Vlada je za ovaj projekt za cijelu državu osigurala 60 milijuna eura, a BBŽ je peta županija u Hrvatskoj koja provodi ovaj važan projekt – kazao je ministar Butković i nastavlja. 

-Smisao ove javne usluge je da svaka Županija u Hrvatskoj odredi mrežu linija unutar svoje županije i da onda koriste državna sredstva koja su im na raspolaganju i u tom smislu još jednom čestitam županu Marušiću i njegovim suradnicima. Kažem, BBŽ je peta županija koja je uvela i potpisala sporazum, nadam se da će do kraja godine i ostale županije stići sve ugovoriti. Moram reći da su se kontinentalne županije po tom pitanju pokazale boljima i ozbiljnijima, no nije to kritikama županijama na moru, ali volio bi da se i oni malo brže uključe u ugovaranje javne usluge – kazao je ministar Butković. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!