Početak izgradnje brze ceste Bjelovar – Virovitica ranije nego što očekujemo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dionica brze ceste od Bjelovara do Bulinca duga 14 kilometara mogla bi se početi graditi već iduće godine. Tako će se dogoditi da će brza cesta iz Bjelovara nastaviti kroz Bjelovarsko-bilogorsku županiju prema Virovitici i prije nego što stigne od Farkaševca do Bjelovara.

Dionica od Farkaševca do Bjelovara, potvrdio je danas u Bjelovaru i ministar prometa Oleg Butković, trebala bi biti dovršena do kraja 2025. godine, a za posljednji u nizu zastoja kriva je ruska agresija na Ukrajinu, odnosno snažno poskupljenje koje je uslijedilo. Gotovo godinu dana, istaknuo je ministar prometa, pregovaralo se s izvođačem radova, jer alternativa je bila raskid ugovora i raspisivanje novog natječaja, što bi dodatno usporilo čitav projekt.

Ipak, zajednički jezik je pronađen, a izvođač radova, tvrtka Kamgrad, u posao je uvedena ovog ljeta.

Kada je pak u pitanju izgradnja brze ceste od Bjelovara prema Virovitici, trenutno se radi na dvije dionice na virovitičkom području, no ubrzo bi na red trebala doći i izgradnja prve dionice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ona koja od Bjelovara vodi do 14 kilometara udaljenog izlaza u mjestu Bulinac.

Ministar Butković kazao je da očekuje da bi radovi na toj dionici mogli započeti već tijekom iduće godine, među ostalim i zbog toga što će se ta brza cesta sufinancirati iz EU fondova.
„Hrvatska je autocestovnu infrastrukturu uglavnom izgradila, a sada ćemo se baviti isključivo brzim cestama, za što nemamo puno sredstava u EU omotnici. Osim za brze ceste Bjelovar – Virovitica i Trogir – Split – Omiš, za sve druge dionice morat ćemo se kreditno zaduživati.

Stoga upravo radimo na povećanju prihoda Hrvatskih cesta i dodatnom zaduženju”, poručio je ministar Butković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!