Vlč. Fresl: ‘Hodočasnici u Izraelu su sigurni, čuvali su nas vojska i policija’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Oko 160 hodočasnika Hrvata zateklo se u vrijeme početka najnovijeg sukoba u Gazi u tri grada u Izraelu – Betlehemu, Nazaretu i Jeruzalemu, ali nitko od njih nije ugrožen niti je stradao, rekao je to za Hinu direktor Dječjeg doma u Betlehemu fra Sandro Tomašević. Nedavno su se iz Izraela vratili i hodočasnici Bjelovarsko-križevačke biskupije, točnije u zadnji tren, 30. rujna. Velečasni Branko Fresl iz bjelovarske Župe svete Terezije Avilske, koji se i sam prije nekoliko dana vratio iz Izraela, potvrdio nam je da su hodočasnici uvijek sigurni, pa i sada, u situaciji kada je ratno stanje eskaliralo.

– Hodočasnike se prije nego krenu za Izrael provjerava već u Zagrebu, a u tome sudjeluje izraelska služba. Sukobi tamo vladaju već više tisuća godina, jedino što je sada eskaliralo. No, hodočasnici koji su sada tamo su sigurni, pogotovo jer naša Vlada ima dobre odnose s Izraelom. Oni u svakom trenutku mogu hodočasnike izvući, to nije nikakav problem – kaže Fresl.

Nitko se ne usudi ići na hodočasnike, napominje Fresl.

– Radi se o statusu quo koji traje više od 50 godina pa se nitko ne usudi na hodočasnike tako da je situacija što se njih tiče normalna. Kada je naša grupa išla, još prije eskalacije, normalno smo prošli jer nas je čuvala i vojska i policija. Ni ne osjeti se da netko ima ikakvu nakanu. Hodočasnicima je stvarno sve osigurano – dodaje.

FOTO: Branko Fresl – srceenshot LaudatoTV, naslovna – ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!