Ivan Cipriš krv darovao 100 puta: Ovo je lijepa brojka, no nastavit ću dok god sam živ i zdrav

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanin Ivan Cipriš jučer je krv darovao jubilarni stoti put. Kako kaže, danas se teško točno može sjetiti kada je krv darovao prvi put, no svakako je riječ o nekoliko desetljeća odazivanjima akcijama Crvenog križa.

– Dogodilo se i stoto darivanje. Prvi put sam krv darovao na moru. Situacija je bila takva da se hitno trebala dati krv, no ne sjećam se ni kada točno, ni u kojem gradu je to bilo, ali sve je započelo sasvim slučajno. U to vrijeme nisam znao ni koja sam krvna grupa. Tek kasnije sam saznao da sam 0+, a malo po malo i došao sam do stotog darivanja – otkriva Cipriš dodajući kako je glavni motiv za darivanje pomoć drugima.

– Najvažnije mi je pomoći onome kome je potrebno. To je svakako glavni motiv. Kada nema krvi, niti su moguće operacije, niti je moguće pomoći čovjeku koji na neki drugi način izgubi svoju krv. S druge strane, darivanje znači i kontrolu zdravlja za nas darivatelje – naglašava ovaj umirovljenik napominjući kako je sada dostigao lijepu brojku, no kako će krv darivati dok god će biti u mogućnosti.

-Lijepo je znati da mogu toliko darivati krv, a nastavit ću dok god sam živ i zdrav. Samo neka bude zdravlja. Naravno, ima ljudi koji su krv darovali i puno više puta, no svako darivanje je za pohvalu. Jučer sam imao priliku sresti ženu koja je krv došla darivati prvi put. Iako je bila malo uplašena, sve je dobro prošlo. To su svakako ugodni trenuci. U svakom slučaju, svima onima koji razmišljaju o darivanju želim poručiti da nemaju razloga suzdržavati se. Darujmo to što imamo da pomognemo onima kojima je potrebno, a ne daj Bože da zatreba i nama samima – zaključuje Cipriš.

Dodajmo tome kako je u Bjelovaru upravo u tijeku rujanska akcija darivanja krvi kojoj se možete odazvati danas sve do 17 sati u prostorijama Crvenog križa.

 

Foto: Štefan Brajković


PODIJELI S PRIJATELJIMA!