Potvrđena presuda za pokušaj ubojstva: ‘Da sam je htio ubiti, uzeo bih veći nož’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru kojom je Damir (36) osuđen na četiri i pol godina zatvora za pokušaj ubojstva bivše supruge. Ovaj jezivi zločin dogodio se još u večernjim satima 4. listopada 2021. godine u Lipiku, a tijekom prvostupanjskog postupka na Županijskom sudu u Bjelovaru Damir se branio da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

A on je, prema presudi, u kuhinji obiteljske kuće svoje bivše supruge u Lipiku, koju je ranije, kroz duže vremensko razdoblje u više navrata ponižavao, vrijeđao, ponižavao je i fizički ju zlostavljao, prišao s leđa. U nakani da je usmrti, govoreći joj da će je ubiti, jednom rukom je Damir jednom rukom uhvatio bivšu suprugu za vrat. Drugom rukom je s pulta kuhinje uzeo nož oštrice 11,5 centimetara i u trenutku kada se ona okrenula prema njemu, zabio nož u njen trbuh.

Zahvaljujući tom ubodu, bivša je žena zadobila tešku tjelesnu ozljedu u vidu ubodne rane gornjeg lijevog dijela trbuha s otvorenjem trbušne šupljine i ozljedom velike trbušne marame s minimalnim krvarenjem u trbušnu šupljinu, a smrtni ishod izostao je samo slučajem. Ili bolje rečeno hitnom intervencijom medicinskih djelatnika koji su nesretnu ženu pronašli kako sjedi na podu kuhinje dok joj je nož još uvijek zaboden u trbuh.

U zatvorsku presudu Damiru je uračunato i vrijeme oduzimanja slobode i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od trenutka uhićenja 4. listopada 2021. godine pa nadalje. Visoki kazneni sud odbio je žalbe državnog odvjetnika koji je tražio dužu zatvorsku kaznu, ali i optuženika koji je tražio da se presuda ukine i slučaj vrati na ponovno suđenje.
Što je najstrašnije od svega, ovaj jezivi zločin dogodio se u trenucima dok su se u istoj prostoriji nalazila maloljetna djeca koja su gledala kako im otac umalo usmrćuje majku. Nakon što je nožem ubo ženu, Damir je hladno išetao iz kuće, a tijekom suđenja je tvrdio da nije imao namjeru ubiti, ni ozlijediti bivšu ženu.

-Da sam je htio ubiti, uzeo bih veći nož – kazao je Damir tijekom suđenja tvrdeći da je bivša žena zapravo njega napala nožem.
Kazao je da je ona krenula prema njemu i zamahnula nožem, a on joj je svojom lijevom rukom uhvatio zglob šake u kojoj je držala nož i zafrknuo ruku, s ciljem da joj taj nož ispadne iz ruku. Nakon toga je rekao da je luda, pozdravio djecu, okrenuo se i otišao i tvrdi da ne vjeruje da ju je ubo nožem, a ako se to i desilo, moglo je biti u trenutku kada joj je zafrknuo ruku, s ciljem da joj ispadne nož iz ruke. No, sudsko vijeće nije povjerovalo u njegov iskaz i povjerovao je onome što su ispričali bivša žena i njihova djeca kao i ostali svjedoci koji su imali posrednih ili neposrednih saznanja.

Stjepko Gambiroža (Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!