[FOTO i VIDEO] Umjetnica Dina naučila nas je kako da izradimo vlastiti papir!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U garešničkom Centru za posjetitelje Natura 2000 nedavno je održana zanimljiva radionica ručne izrade papira. Bio je to svojevrsni dodatak uz otvorenje izložbe “List do lista” umjetnice Dine Zebec. Izrada papira uz pomoć posebne tehnike koju je prezentirala sama umjetnica posebno je oduševila najmlađe polaznike koji su izrađene papire ukrasili različitim materijalima i motivima iz prirode. Remek-djela nastala u Centru polaznici su mogli ponijeti kući.

Voditeljica radionice i autorica izložbe i Dina Zebec diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te tako stekla titulu magistra likovne pedagogije. U svom radu istražuje prirodne forme i stvara radove ekološke tematike. Od diplomskog serijala ‘Šuma’ pa do ciklusa ‘List do lista’, umjetnica prvenstveno koristi biljne motive te u svoje radove kolažiranjem ili utiskivanjem uklapa biljke koje pronalazi u svom okruženju.
U ciklusu ‘List do lista’, prikazuje se isključivo motiv lista koji simbolički predstavlja prirodni, ali i životni ciklus. U proljeće, list označava život i rađanje, no u jesen, kad padne, on simbolizira kraj i smrt. U tim prirodnim promjenama uočava se transformacija, ali i stvaranje novog procesa, što se povezuje i s ljudskim životima. Radovi prikazuju doslovan prikaz motiva, ali i skrivenu poruku o krhkosti, sjećanju, nepredvidljivosti i prolaznosti.
Proces otiskivanja grafike u potpunosti je ekološki. Umjetnica kombinira alternativne i netoksične grafičke tehnike, a kao matricu koristi raznovrsno lišće koje otiskuje na papir. Tako ih preša u kombinaciji s prirodnim bojilima te ih zagrijava kako bi listovi pustili svoju prirodnu boju i ostavili trag na papiru.
Ako ste propustili prvu radionicu izrade papira, novu priliku za učenje te zanimljive tehnike imate već 30. rujna, ponovno u Centru za posjetitelje Natura 2000. A kako je bilo na prvoj radionici, pogledajte u našoj fotogaleriji. Uz to, s polaznicima radionice napravili smo i edukativan video koji također možete pogledati u nastavku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!