Ivana Hrpalo: ‘CUK je postao ključni igrač u osnaživanju odraslih i mladih, evo što sve pripremamo do kraja godine…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

CUK Bjelovar danas je moderna ustanova, okuplja izvanredan tim iskusnih stručnjaka i mladih entuzijasta čiji je cilj podizanje razine obrazovanja, promicanje kulture i širenje informacija pod vodstvom ravnateljice Ivane Hrpalo.

S raznovrsnim programima obrazovanja, CUK Bjelovar je postao ključnim igračem u osnaživanju odraslih i mladih generacija. Sektor obrazovanja u CUK Bjelovar nije fokusiran samo na stjecanje znanja, već i na poticanju osobnog razvoja, samopouzdanja i kreativnosti, bilo da želite usavršiti svoje vještine, prekvalificirati se za drugu karijeru ili jednostavno zadovoljiti svoju znatiželju.

U tijeku su upisi u obrazovne programe CUK-a koji su razvijeni u skladu s potrebama tržišta, a pojedini programi sufinancirani su putem HZZ vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba.

Zeleni programi i IT sektor

-Svjesni smo da je očuvanje okoliša i promicanje održivih praksi ključno za budućnost naše zajednice i zbog toga smo odlučili usmjeriti naše napore prema edukaciji i osposobljavanju za održive sektore kao npr. edukacija za voditelja OPG-a i pčelara. Osim održivih i zelenih programa, vrlo su popularni i programi obrazovanja iz IT sektora. Ono što nas izdvaja je činjenica da ne samo da nudimo IT programe, već ih i aktivno oblikujemo kako bismo odgovorili na najnovije trendove i zahtjeve industrije – kaže ravnateljica Hrpalo i nastavlja.

-Razgovaramo s tvrtkama i organizacijama kako bismo razumjeli koje su vještine i kompetencije najvažnije u njihovim sektorima. Na temelju tih informacija, razvijamo programe koji su relevantni, praktični i omogućuju našim polaznicima da budu spremni za izazove koje ih čekaju na tržištu rada. Edukacija u IT sektorima u CUK Bjelovar ne samo da pomaže pojedincima u razvoju njihove karijere, već i podržava rast IT industrije u regiji. To je naš doprinos razvoju lokalnog gospodarstva i promicanju digitalne izvrsnosti. – ističe Hrpalo.

Besplatne radionice 

Osim bogate ponude obrazovnih programa za odrasle, CUK Bjelovar već tradicionalno organizira i brojne radionice, a najpopularnije su besplatne radionice tijekom školskih praznika za djecu i mlade.

-Ono što čini naše radionice povodom praznika posebnima je što su potpuno besplatne i otvorene za sve. Želimo osigurati da obrazovanje i zabava budu dostupni svima. Također, naše radionice su iznimno posjećene jer su prilagođene interesima djece i mladih, što ih čini neodoljivim odabirom za školske praznike. Ciklus radionica Mala škola animiranog filma ulazi u treću godinu na što smo izrazito ponosni, a pripremamo i radionice koje će se održavati u sklopu Adventa u Bjelovar – ističe Hrpalo i nastavlja.

-Tijekom proljeća u CUK-u su pokrenute i radionice „Pain&Wine“ namijenjene odraslima, a postale su pravi hit među Bjelovarčanima kao mjesto za kreativno izražavanje i druženje uz čašu vrhunskog vina. Ovogodišnje CUK-ove radionice za školske praznike već su u pripremama pa pratite naše društvene mreže za sve informacije – rekla je Hrpalo.

Razvojni centar kreativnih industrija

Inače, nedavno je CUK Bjelovar s ponosom najavio odobrenje novog ambicioznog projekta nazvanog “Razvojni centar kreativnih industrija” od strane Kreativne Europe. U partnerstvu s Razvojnim centrom Murska Sobota iz Slovenije i Udruženjem inženjera zaštite životne sredine, CUK će poticati kreativne pojedince na razvoj poduzetničkih ideja u području održivog kulturnog turizma, mode, dizajna i zanata.

Osim što je ovaj projekt podržala Kreativna Europa, dobili su i podršku Ministarstva kulture i novih medija. Projekt će nuditi programe, radionice i mentorstvo kako bi se kreativci mogli pretvoriti u uspješne poduzetnike i revitalizirati kulturnu baštinu kroz moderni pristup. To će ne samo obogatiti lokalnu zajednicu, već i promovirati europsku kulturnu raznolikost i suradnju među zemljama.

Ravnateljica Hrpalo  ističe kako je ovo veliki korak naprijed za instituciju i vjeruju da će ovaj projekt imati dugotrajan i pozitivan utjecaj na kreativnu zajednicu.

Prijavljeno 10 projekata 

-CUK Bjelovar neumorno radi kako bi obogatio kulturni i obrazovni prostor Bjelovara i okolnih područja. Uz već impresivan niz programa i događanja, CUK Bjelovar ide korak dalje i prijavio je 10 projekata na natječaje Ministarstva kulture i novih medija. Ovi projekti predstavljaju raznoliku paletu ideja i inicijativa koje će dodatno obogatiti kulturni i obrazovni život zajednice. Neki od projekata su već prošli kroz iskustvo uspješnih izvedbi i prikupili pohvale građana i posjetitelja. Međutim, tu su i potpuno novi projekti koji će unijeti svježinu i inovaciju u kulturnu scenu Bjelovara – rekla je ravnateljica Hrpalo i dodaje.

-CUK Bjelovar radi i na prijavi za ERASMUS akreditaciju, koja će omogućiti lakše sudjelovanje i financiranje u višegodišnjim programima te nakon toga planira uvesti nove metode učenja stranih jezika. Fokus će biti na stranim jezicima, jer se znanje jezika ne samo da obogaćuje, već i otvara vrata za mnoge mogućnosti, uključujući povećanje zapošljivosti – navela je Hrpalo.

No, tu nije kraj ambicijama CUK-a Bjelovar. Odlučili su se usmjeriti prema većim suradničkim partnerstvima, a jedno od najvažnijih partnerstava ostvaruju s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, odsjekom za sociologiju. Cilj ovog partnerstva je povećati razinu vještina kod odraslih osoba u čitanju, matematici i digitalnim tehnologijama. Rezultati nedavnih istraživanja, poput PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) i PISAA (Programme for International Student Assessment), jasno ukazuju na izazove s kojima se suočavaju odrasli i mladi u Hrvatskoj. Naime, ti rezultati pokazuju da su kompetencije u ovim ključnim područjima znatno ispod prosjeka u usporedbi s drugim zemljama Europske unije.

Eko jezik

Osim toga, CUK je aktivan u prijavljivanju projekata za financiranje i potporu kulturnim manifestacijama, a posebno se ističe nadolazeći Dan zdravlja u suradnji s Lions klubom Nasta Rojc Bjelovar.

-Priprema i organizacija ovog događanja su već u punom jeku, a cilj projekta je promicanje prevencije i brige o zdravlju u zajednici. “Dan zdravlja” planiran je za travanj sljedeće godine i bit će cjelodnevno događanje koje će se održati u središnjem gradskom parku, omogućujući svim građanima da sudjeluju. Bit će to prilika za sve generacije da se educiraju o zdravlju i dobiju korisne informacije i savjete od stručnjaka – naglašava Hrpalo.

Također, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar (CUK Bjelovar) s velikim uzbuđenjem najavljuje provedbu odobrenog KA1 ERASMUS projekta mobilnosti odraslih osoba pod nazivom “Eko jezik: Učite francuski dok pravite razliku.” Ovaj projekt predstavlja važan korak prema širenju jezičnih vještina i obogaćivanju kulturnog iskustva polaznika. Glavni fokus projekta je edukacija u području francuskog jezika, s tečajem na početničkoj razini (razina A1). No, ono što ovaj projekt čini posebnim je prilika koju pruža polaznicima nakon završetka tečaja.

Naime, nakon uspješno provedene edukacije, polaznici će imati priliku otputovati u Francusku na 5-dnevni posjet, gdje će imati priliku prakticirati svoje novo naučene jezične vještine u stvarnom okruženju. Osim toga, projekt “Eko jezik: Učite francuski dok pravite razliku” ima i ekološku dimenziju, naglašavajući važnost očuvanja okoliša i održivog razvoja.

Organizacija kulturnih manifestacija

Inače, CUK Bjelovar uvijek je bio predan organizaciji vrhunskih kulturnih manifestacija, a posebno se ističe kao dugogodišnji organizator BOK festa, ali i Zbrda zdola rock festivala koji je u rujnu održan prvi puta, a ima tendenciju postati nezaobilazna autentična kulturna manifestacija koja će obilježiti Bjelovar i privući ljubitelje rock iz cijelog područja.

Međutim, organiziranje ovakvih događanja zahtijeva znatne resurse i financijska sredstva. Stoga, CUK Bjelovar ulaže velike napore u pronalaženju sponzora i partnera koji će ih podržati. Uz sve to, CUK će ove godine sa radionicama sudjelovati i na manifestaciji Advent u Bjelovaru, pripremaju božićno-novogodišnji koncert koji će zasigurno oduševiti publiku i unijeti praznični duh u Bjelovar.

Ravnateljica Ivana Hrpalo i iznimno uspješni projektni tim CUK-a Bjelovar svakodnevno rade na ostvarivanju ovih fantastičnih inicijativa, projekata i događanja. Budite sigurni da nas očekuje još jedna uzbudljiva godina puna događanja i prilika za učenje. CUK Bjelovar je definitivno mjesto gdje se kuhaju svježe ideje i energija koja će oživjeti Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!