Bliži se još jedna Velikogrđevačka Komušana! KC Mato Lovrak nastavlja njegovati tradiciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – U subotu, 14. listopada, u Kulturnom Centru Mato Lovrak održat će se 5. po redu Velikogrđevačka Komušana, jedinstven događaj koji njeguje tradiciju zaboravljene vještine komušanja kukuruza.

– Cijela ova priča komušanja i obilježavanja komušanja krenula je od Udruge žena Hrvatsko srce iz Velikog Grđevca koje su ga kasnije prebacile na veću pozornicu u Lovrakov centar. Sami scenski prikaz komušanja njhiova je tradicija i ideja i oni tu iz prve ruke pričaju dogodovštine koje su se nekad događale te kako je to izgledalo – priča direktorica Turističke zajednice Južna Bilogora, Ivona Janota i dodaje:

– Od 11 sati kreće otvaranje gastro sajma i sajma zanata u Lovrakovom centru u sklopu kojeg će se Osnovna škola Mate Lovraka i Dječji vrtić Slatki potok predstaviti na 14 štandova i na taj način obilježiti Dane kruha. Isto tako, posjetitelji će moći probati i prave domaće specijalitete – dodaje.

Organiziran je i sajam zanata čiji je cilj pokazati već pomalo zaboravljene zanate i vještine, koji su nekad bili od životne važnosti, no danas ne uživaju toliku važnost i popularnost.

– Kako su se plele špage za stoku, brusila kosa, pralo rublje na starinski način. Također, iz prve ruke možete vidjeti kako se radi brašno – kaže Janota.

U 11.30 očekuje se dolazak tradicionalne komušačke povorke koju čine jahači, zaprežna kola koja dovoze kukuruze, turistički vlakić u kojem dolaze KUD-ovi koji sudjeluju u kultlurno umjetničkom programu te dio traktora koji će sudjelovati na Oldtimer izložbi traktora.

– Po dolasku u Lovrakov centar slijedi scenski prikaz komušanja gdje ćete moći iz prve ruke vidjeti kako se nekad komušalo i što se pjevalo. Tu sudjeluju Udruga žena Hrvatsko srce iz Velikog Grđevca i osnovnoškolci Osnovne škole Mato Lovrak, a nakon scenskog prikaza komušanja slijedi kulturno umjetnički program – navodi.

U kulturno umjetničkom programu sudjelovat će gosti iz Mađarske, Sirača, a i pjevački sastav iz Hercegovca. Udruge s područja Velikog Grđevca pobrinule su se i za ručak za posjetitelje, a na meniju su gulaš, fiš paprikaš i grah. No, zabava se nastavlja i nakon ručka.

– Dječji vrtić Slatki potok raditi će radionice izrade igračaka od komušine, isto tako bit će i komišačke igre za djecu u organizaciji Kulturnog centra Mato Lovrak, a u isto vrijeme biti će i komušačke igre za odrasle u organizaciji Udruge žena Hrvatsko srce iz Velikog Grđevca. Također, jedan novi dio natjecanja je natjecanje u jedenju pečenjaka – dodaje Janota.

Za sve te igre, moguće se već sada prijaviti, no Janota napominje i mogućnost prijave  u subotu, pa ako netko spontano misli da mu je to idealna prilika da sudjeluje u natjecanju jedenja pečenjaka, eto prave aktivnosti za njega.

– Na kraju same manifestacije bit će izbor najbolje uređenog štanda i izbor najfinijeg kukuruznog kruha. Tijekom trajanja cijele manifestacije zabavljat će nas TS Nemir koji je već, vjerujem, svima dobro poznat. Isto tako, tu su i tamburaši KUD-a kamen iz Sirača. Za djecu, organizirano je besplatno jahanje poni konja te izložba old timer traktora i priključaka – zaključuje.

Čitava se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Općine Veliki Grđevac i Kulturnog centra Mato Lovrak.

FOTO: Facebook KC Mato Lovrak


PODIJELI S PRIJATELJIMA!