Ivan je odbio brojne poslove u inozemstvu i otvorio je svoj obrt. Ovo je njegova priča…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Ivan Petrović iz Zdenčaca lijep je primjer mladog obrtnika koji je unatoč svih nedaća i problema radije ostao u Hrvatskoj i otvorio svoj autolimarski obrt.

Ovaj 37-godišnjak je prije dvije godine otvorio svoj obrt Autolimariju „Ivan“ u Zdenčacu, gdje je kupio obiteljsku kuću, uz samu prometnicu Garešnica – Hercegovac. Prostorije uz kuću i dvorište (pre)uredio je u autolimariju, nabavio potrebnu opremu za obavljanje obrta i krenuo u neizvjesni tržišni svijet poduzetništva.

Ima ovdje života

-Poslije autolimarske škole radio sam kod dva privatnika i onda sam odlučio otvoriti vlastiti obrt. Mogao sam otići raditi i van, a i dan danas me još zovu dođem u inozemstvo. No, nisam htio jer ovdje sam odrastao i odlučio sam ostati. Ima ovdje života i može se, samo što je puno teže. Ja imam unaprijed po dva, tri mjeseca, pa i pola godine dogovorenog posla, priča nam mladi poduzetnik – Ivan.

Što se tiče posla Ivan radi sve poslove vezane uz autolimariju, od izmjene vjetrobranskih stakala, poliranja i zaštite automobila. Ima jednog zaposlenog radnika, a s obzirom na sve veći obim poslova planira zaposliti još jednog.

– Da, u planu je proširenje radionice ako uspijem dobiti neke subvencije iz EU fondova. Stalno to pratim, ali najmanje ponuda ima za ta naša zanimanja, kao što je autolimarija. Ali da, u planu je proširenje radionice i kad bih to riješio onda bih zaposlio još jednog radnika – kaže nam Ivan.

Opremu, potrebne alate za uspješno obavljanje autolimarske djelatnosti je nabavio vlastitim sredstavima, a jedan dio sredstavima Zavoda za zapošljavanje.

Uređuje i oldtimere

Nekih problema u obavljanju djelatnosti, kaže, nema. Materijali koje koristi su dosta skupi, a ljudi gledaju proći što jeftnije. No, kad se plati PDV i porezi državi cijena autolimarske usluge je dosta visoka. Svjestan je toga Ivan. No, kako kaže problema s naplatom nema.Što se tiče vrsta automobila, popravlja sve tipove auta. Uglavnom u autolimariji ima novija vozila, ali povremeno uzme u posao i oldtimer odnosno starodobno vozilo.

– Svaki posao je za mene uvijek nešto novo. Puno se toga novog nauči na novim autima. Što se oldtimera tiče imam puno upita za njihovu restauraciju. To je velik, ogroman posao, ali i to povremeno uzmem i radim. Trenutno radim na jednom fići, restauriram ga, ali to je dodatni posao. Kada bih samo to radio to bi bilo neisplativo. Od toga se ne može živjeti – kaže Ivan.

Inače, Ivanje obiteljski čovjek. Oženjen je, ima dvoje školske djece. Slobodnog vremena, kaže, i nema previše. Kako kaže, kada mu zaposleni radnik poslije osam sati rada ode, on najčešće ostaje u radionici kako bi završio neki posao ili radio na starodobnom vozilu. Drukčije se i ne može, ukoliko se želi nešto zaraditi, poplaćati obaveze i režije.

Siniša Slavinić (Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!