U bjelovarskim školama zaposlena 52 pomoćnika u nastavi, evo kolike su njihove plaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svim učenicima u bjelovarskim osnovnim školama, koji ostvaraju pravo na pomoćnika u nastavi, Grad Bjelovar tu pomoć i osigurava, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare na temu pomoćnika u nastavi. Putem europskog projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice”, za osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju, Grad Bjelovar je u ovoj školskoj godini, iz Europskog socijalnog fonda, osigurao bespovratnih 236 tisuća eura. Udio Grada Bjelovara u sufinanciranju projekta, koji je ukupno vrijedan 263 tisuće eura, iznosi 10 posto.

Sva djeca imaju asistenta

– Time je osiguran rad 37 pomoćnika u nastavi za 40 učenika u osnovnim školama, koje su partneri u projektu. Dodatno, Grad Bjelovar iz proračuna izdvaja 106 tisuća eura za rad još 15 pomoćnika u nastavi za 27 učenika, koji također imaju pravo na tu vrstu pomoći. Dakle, ukupno su osigurana 52 pomoćnika u nastavi za 67 djece na području Bjelovara – kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak dodavši kako se ovaj europski projekt provodi već 10. godinu zaredom.

– Ovo je dobar projekt, a pomoćnici u nastavi su velika pomoć djeci, ali i učiteljima. Mi i ovdje koristimo europske fondove kako bismo osigurali asistente djeci kojima je asistent i potreban. U čitavoj ovoj priči javlja se i jedan problem, a on se odnosi na primanja asistenata. Oni, najme, imaju tek minimalna zajamčena primanja, a vidjet ćemo hoćemo li moći iz sljedećeg proračuna izvoditi koji euro više – naglasio je Hrebak. Da je zaista riječ o vrijednom projektu naglasila je i ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar Ines Kapša. Kako je kazala, u II. osnovnoj školi Bjelovar zaposleno je 10 pomoćnika u nastavi koji pružaju pomoć 11 učenika s poteškoćama.

Velika pomoć

– Od 35 razrednih odjela, pomoćnike imamo u njih 10. Oni su svakako dragocjena pomoć. Sretni smo što Grad Bjelovar prepoznaje potrebu za pomoćnicima jer bi djeci bilo teško da nemaju pomoćnika. Iz godine u godinu svako dijete koje ima potrebu pomoćnika je i dobilo – istaknula je Kapša dodavši kako je glavni problem vezan uz pomoćnike u nastavi taj što si oni često pronađu bolje plaćen posao zbog čega se mora raspisivati novi natječaj, a dijete mijenjati asistenta. Na ovaj problem se osvrnula i socijalna pedagoginja I. osnovne škole Bjelovara Helena Mihoci.

– Nadam se da će se poboljšati uvjeti za asistente jer je važno da dijete ima jednog pomoćnika, a ne da se oni mijenjaju jer su pronašli bolje plaćen posao. Asistenti su danas izuzetno važni jer ne samo da djetetu pružaju direktnu podršku, već olakšavaju posao učiteljima i stručnim suradnicima. Oni su zaista puni različitih inovativnih ideja, a posvećeni su ne samo djeci o kojoj brinu, već cijelom razredu – naglasila je Mihoci. Kako je to biti asistent u nastavi iz prve ruke je posvjedočila Snježana Miletić, asistentica iz bjelovarske I. osnovne škole.

-Na ovom poslu sam već osmu godinu. Imam jako dobra iskustva, a ovaj posao zaista volim. Naravno, treba imati dovoljno strpljenja, volje i ljubavi. Svako dijete je drugačije i svako treba drugačiju pažnju. Važno je reći i kako nam škole idu u susret. Jako dobro surađujemo s učiteljima, stručnom službom, ravnateljima, ali i roditeljima – zaključila je Miletić otkrivši kolika su primanja asistenata. Pojasnila je kako satnica ovisi u tome u kojem razredu su asistenti, ali kako je u principu riječ o 4 eura. Ako uzmemo u obzir da oni nisu zaposleni na puno radno vrijeme, na kraju mjeseca asistentima na račun sjedne oko 450 eura.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!