Gradonačelnik Hrebak proglasio 18. listopada povijesnim, evo zašto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska tvrtka Crosco na javnom natječaju dobila je posao izrade istražne geotermalne bušotine Korenovo GT-1 vrijedan 3,5 milijuna eura bez PDV-a, a radovi bi trebali započeti tijekom sljedećeg mjeseca, objavio je u srijedu gradonačelnik Dario Hrebak na društvenim mrežama.

Potpisivanje ugovora Crosca i tvrtke u gradskom vlasništvu Terme Bjelovar gradonačelnik Hrebak proglasio je povijesnim, te dodao da očekuje da će na dubini od 1500 metara pronaći vodu topline 70 do 80 stupnjeva Celziusa kojom bi se trebala grijati buduća Poslovna Zona Veliko Korenovo koja je u fazi projektiranja.

„Ovim pilot projektom “district heatinga” želimo uvesti sustav grijanja ne geotermalnu vodu u Bjelovaru. Očekujemo da ćemo pronaći toplu vodu na dubini do 1500 metara temperature 70-80 C° kojom planiramo grijati poduzetničku zonu Veliko Korenovo, a u budućnosti očekujemo još pet do šest takvih geotermalnih bušotina na području cijelog našeg grada kako bi mogli grijati stambene objekte i javne institucije”, pojasnio je gradonačelnik dodavši da je cilj da Bjelovar u idućih 10 godina postane energetski samodostatan i neovisan grad.

Završetak radova planiran u rano proljeće iduće godine. Što se financijske konstrukcije tiče, oko 1,3 milijuna eura osigurale su Kraljevina Norveška, Lihtenštajn i Island, a dodatnih milijun eura planiran je iz Ministarstva regionalnog razvoja. Preostalih 1,2 milijuna eura podmirit će Grad Bjelovar, no postoji šansa da se još 400 tisuća eura osigura iz izvanproračunskih izvora.
Podsjetimo, prvi natječaj za izradu istražne geotermalne bušotine Terme Bjelovar raspisale su u veljači ove godine. Na natječaj se javila španjolska tvrtka IPM, no natječaj je poništen.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!