Hrebak otkrio koliko će Bjelovarčanima sljedeće godine rasti plaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S ciljem da Bjelovar zadrži titulu najvećeg grada s najmanjim porezom, gradonačelnik Dario Hrebak najavio je da će se stopa poreza na dohodak od iduće godine dodatno smanjiti na 18 posto u nižem i 28 posto u višem poreznom razredu. Konkretno, zaposlenici na području Bjelovara s bruto plaćom od 1.400 eura ubuduće će primati 150 eura više godišnje.

Hrebak je podsjetio da je Grad Bjelovar prije nekoliko godina u potpunosti ukinuo stopu prireza od 12 posto, kao i porez na potrošnju.

„I na ovaj način želimo poručiti da euro poduzetnika u Bjelovaru vrijedi više nego u ostatku Hrvatske, a kada sve zbrojimo, izračunali smo da poduzetnicima na godišnjem nivou omogućujemo uštedu od tri milijuna eura”, naglasio je Hrebak te dodao da bi smanjenje stopa poreza na dohodak gradski proračun „koštati” oko 900 tisuća eura.

„Većina naših sugrađana imaju plaće u nižem poreznom razredu, a smanjenje stope sa 20 na 18 posto prema proračunu iz 2022. godine značilo bi sedam milijuna kuna, odnosno 900-tinjak tisuća eura manje. Međutim, prema podacima iz ove godine, prihodi od poreza na dohodatak veći su 17 posto nego lani tako da imamo prostora. Moram reći i da je naš izvorni proračun narastao na 123 milijuna kuna, a kada smo preuzeli upravljanjem gradom bio je manji od 80 milijuna kuna”, poručio je Hrebak dodavši da očekuje da će ove godine ukupni gradski proračun biti oko 60 milijuna eura. Kazao je i da je u gradskoj upravi zaposleno 20-ak posto manje ljudi nego 2017. godine kada je postao gradonačelnik, ali da se to, baš kao ni ukidanje prireza, nije osjetilo na upravljanju gradom.

„Mi na svaki uloženi euro iz gradskog proračuna imamo četiri do pet eura iz EU fondova i u tome je sva tajna. Uspješno povlačenje novca iz EU omogućuje nam da ulažemo u infrastrukturu i privlačimo nove poduzetnike, a zahvaljujući novim poduzetnicima gradski proračun puni se bolje i to će nam, nadam se, omogućiti da za pet-šest godina ponovno smanjimo stope poreza na dohodak jer je minimalna stopa u nižem razredu 15, a u višem 25 posto. Prostora ima”, zaključio je gradonačelnik Hrebak. Smanjenje stopa poreza na dohodak na snagu bi trebalo stupiti početkom iduće godine, a odluku prethodno trebaju izglasati gradski vijećnici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!