Za sve ljubitelje komorne glazbe pripremljen bogat program

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarskom Domu kulture u nedjelju će se održati svečani koncert povodom otvaranja šestog po redu Amadeus fest. Ovaj festival komorne glazbe spojio je naizgled dvije različite stvari – grad Bjelovar i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Razgovarali smo s organizatorom festivala Hrvojem Pintarićem.

– Amadeus fest festival je klasične komorne glazbe, ima tu nešto i jazz koncerata, a ovo je 6 godina za redom kako se odvija u Bjelovaru. Zašto u Bjelovaru? Poveznica koja nam je bila na početku, meni i kolegi Jakopancu, je ta da su Bjelovar i Mozart da su zapravo rođeni iste godine. Iste godine kad je rođen Mozart, carica Marija Terezija je osnovala Grad.

Festival traje sve do 24. listopada, a izvođači ne dolaze samo iz Bjelovara.

– Uglavnom se baziramo na komornu glazbu, ne veliki orkestri, nego manji sastavi od troje-četvero do 10-12 ljudi. – naglašava Pintarić i dodaje:

– Za ovu godinu smo pripremili tri koncerta. Prvi u nedjelju 22. povodom svečanog otvaranja. Ulaz je slobodan, a pripremili smo jedan veći komorni sastav od 12 ljudi.

Predviđeno trajanje koncerta je oko sat vremena, a iz organizacije ističu kako smatraju da je to idealno trajanje za komorni koncert u nedjelju navečer.

– Drugi dan nastupit će kvintet Lisinski iz Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, ali ne iz Bjelovara, nego iz Zagreba. To je puhački kvintet koji se sastoji od oboe, flaute, klarineta, roga i fagota.

Za zatvaranje festivala zaduženi su domaći izvođači.

– Na kraju poslastica za Bjelovarčane. U utorak, zadnji koncert će biti bjelovarski Trio. U tom triju nastupat će naše drage kolege iz Glazbene škole “Vatroslav Lisinski” u Bjelovaru. Na programu imaju Mozarta, Sorkočevića i Beethovena.

Kao i svake godine, organizaciju festivala podržali su grad Bjelovar, Ministarstvo kulture i medija i Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava.

– Pozivamo sve građane grada Bjelovara, ako žele doći na kvalitetnu komornu glazbu, na ugodne koncerte koji nisu predugački i prenaporni neka slobodno dođu od 22. do 24. listopada. Svi koncerti počinju u 20 sati u Domu kulture u Bjelovaru, prekrasan ambijent, prekrasna akustika, a ulaz je slobodan.

FOTO: Facebook Amadeus fest Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!