Prva rovišćanska fešta od buča je izazvala velik interes

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Salata od buče, tjestenina s bučom, namaz, pire od buče i batata, ali i razne savijače, torte, kolači, buče na 101 način mogli su se kušati na prvoj Maloj bučijadi u Kulturnom centru Rovišće, a u bogatoj ponudi delicija koje su mamile izgledom i mirisom, a potom oduševljavale okusom pažnju su plijenili kolačići u obliku buče.

-Male bučice su pripremljene od kuhane buče, keksa, badema, naranče i narančinog soka. Malo smo surfale internetom i našle kombinaciju recepata i svima se sviđa – otkriva spremno recept Ana Prskalo, članica Udruge žena Rovišće.

Upravo je Udruga žena Rovišće “kriva” za prvu Malu bučijadu. Željele su da se i kod njih nešto događa, a odabir je pao na bogatu jesen.

-Početna ideja je bila da napravimo jesenske plodove, ali kako je ovo prva manifestacija odlučile smo smanjiti opseg i posvetiti se jednom proizvodu, jednoj namirnici – kaže predsjednica Udruge žena Rovišće Vesna Kovačević.

Priliku za predstavljanje dobili su i lokalni OPG-ovci, među kojima i OPG Drvarić koji se bavi upravo uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja i koštica.

-Tržište je zasićeno kukuruzom i pšenicom i cijena jako varira, a na ovome se još može ‘uloviti’ koji euro. Ipak, ne živimo od toga već nam je to dodatna djelatnost jer smo u radnom odnosu, a odlučili smo se na tu proizvodnju i da nam ne propadne zemlja koju smo naslijedili od generacija prije nas, pa nije lijepo da propadne – kaže Darko Drvarić koji se na zanimanje kupaca ne može požaliti.

Prva Mala bučijada se pokazala punim pogotkom, oko izložbenih stolova je cijelo vrijeme vladala gužva, a pokazanim je zadovoljan i načelnik.

-Oduševljen sam brojem posjetitelja, a jako sam zadovoljan s Udrugom žena Rovišće koja je organizirala Malu bučijadu na kojoj se možemo sjetiti tradicije, možda i podsjetiti kako sve možemo iskoristiti ono iz prirode – poručio je načelnik Rovišća Slavko Prišćan.

Organizatorice na pitanje je li to prva Mala bučijada od mnogih kažu da nisu sigurne, ali sudeći po tome kako je prošla za očekivati je da će ta manifestacija samo rasti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!