Bi li nakon Zagreba i Virovitice banka hrane trebala doći i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Hrvatskoj se godišnje baci oko 300 tisuća tona hrane. Zabrinjavajuć je to podatak kojim su se odlučili pozabaviti i u virovitičko-podravskom Crvenom križu kroz svoj EU projekt “Banka hrane na području Virovitičko-podravske županije”. Njime trgovačke lance, restorane, pekare, obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao i druge gospodarske subjekte žele osvijestiti da primjerice voće, povrće, meso, mlijeko, tjesteninu, kruh koji su zdravstveno ispravni doniraju umjesto da ih bace. Kroz projekt Banke hrane nabavili su potrebna dostavna vozila i rashladne uređaje i cilj je u godinu dana osigurati doniranje pet tona hrane pri čemu će oni biti posrednici između donatora i krajnjih korisnika kao što su pučka kuhinja i socijalna samoposluga. Banka hrane je otvorena i u Zagrebu, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prema informacijama koje smo dobili iz Crvenog križa za sada nema takvih inicijativa. No, to ne znači da oni najranjiviji ne mogu računati na pomoć. Na topli obrok u Pučkoj kuhinji Župe svetog Antuna Padovanskog svakog dana može računati 60 korisnika, a još nekoliko obitelji dobiva pakete pomoći. Onih široke ruke spremnih na doniranje hrane se uvijek nađe.

-Pomaže nam Grad kao i velike tvrtke koje se bave hranom, neke doniraju svakodnevno, neke jednom tjedno ili jednom mjesečno, ali isto tako i sami građani daruju hranu ili uplate na naš račun novac, pa se time kupuje što je potrebno za pučku kuhinju – kaže ravnatelj Caritasa Župe svetog Antuna Padovanskog fra David Sedlar.

Iako zbog inflacije i ponekada “zaškripi”, uspijevaju se pokriti pogotovo jer i Župa sv. Antuna Padovanskog kada zatreba i sama donira. No ideja banke hrane nije loša ideja, smatra naš sugovornik.

-To nije ništa loše. Dapače, bilo bi bolje kada bi postojala i banka hrane jer je to nešto dobra stvar ne samo ovdje nego i u cijeloj državi jer se njome može pomoći više obitelji – smatra fra Sedlar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!