Garešničanin Niko je državni, europski, a sada i svjetski prvak u mažoretu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na petom svjetskom prvenstvu u mažoretu, mladi garešnički mažoretan Niko Žiher osvojio je zlatnu medalju i ponio titulu svjetskog prvaka za 2023. godinu!

Tijekom godina na brojnim nastupima u Hrvatskoj, ali i van nje Garešničke mažoretkinje uspješno predstavljaju Garešnicu i svoj kraj. Do sada je garešnička mažoret udruga nanizala više naslova državnih prvaka, viceprvakinja i to u svim dobnim uzrastima. Najveći uspjeh garešničke mažoretkinje ostvarile su u zadnjih pet plesnih sezona na državnim i međunarodnim turnirima. Nedavno je stiglo još jedno veliko priznanje i to sa petog svjetskog prvenstva mažoretkinja u organizaciji SMPTH (Savez mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske) i MWF (Majorette-sport World Federation) održanog od 29. rujna do 1. listopada u Zadru. U konkurenciji 69 ekipa-reprezentacija iz 14 zemalja sa četiri kontinenta, nastupilo je oko 2800 natjecatelja, a među njima i uzdanica Udruge Garešničkih mažoretkinja Niko Žiher. Poslije zlata i titule državnog prvaka, koju je osvojio u veljači ove godine, potom titule Europskog prvaka u Mariboru, Niko Žiher je zaokružio kolekciju međunarodnih odličja svjetskim zlatom i ponio titulu svjetskog prvaka za 2023. godinu.

Dan prije početka natjecanja ekipe su se predstavile na Paradi nacija koja je išla samim centrom Zadra, Kalelargom do Crkve sv. Donata, gdje je i Niko otplesao svoju koreografiju sa štapom Bubimir. Niko je u veljači upravo u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića osvojio zlato i titulu državnog prvaka, a u lipnju u Mariboru i titulu Europskog prvaka. U Zadru je stiglo i treće Nikino zlato, ovaj put svjetsko.

Niku od 2016. godine trenira Mia Belak iz Garešnice, a sve pod budnim okom trenerice Nataše Kranjec iz Virovitice. Niko pleše i za Virovitičke mažoretkinje te je ove godine s njima ostvario odlične rezultate na državnom natjecanju u kategoriji velika formacija pom pon – Aqvaman.

Podsjetimo, Garešničke mažoretkinje počele su radom krajem svibnja 2005. godine pod vodstvom Željke Banović, predsjednice i glavne sutkinje SMPT Hrvatske. Kroz godine trenerice su se mijenjale. Poslije Željke Banović treniranje mažoretkinja preuzela je prof. Snježana Pavelić Zajec. U početku su bile formirane dvije skupine mažoretkinja, kadetkinje i juniorke. Od 2008. godine počinje se raditi i s vrtićkom skupinom (dječjom formacijom), a od 2013. i sa seniorskom skupinom. U sezoni 2014./15. tim preuzimaju Nataša Kranjec, licencirana trenerica te ujedno licencirana nacionalna i internacionalna sutkinja Mia Belak, licencirana trenerica i dugogodišnja garešnička mažoretkinja. Od prošle godine timu pomaže Petra Stojaković također dugogodišnja članica i polaznica trenerske škole.

Odmah po osnivanju, krajem svibnja 2005., Garešničke mažoretkinje nastupaju na Međunarodnom festivalu mažoretkinja u Sisku. Potom kreću na razna natjecanja, festivale mažoretkinja u Opatiji, Poreču, kao i na kvalifikacijske i međunarodne turnire u Velikoj Gorici, Virovitici, Sisku i Zagrebu. Udruga je od osnivanja članica Saveza Mažoretkinja i Pom-pon Timova Hrvatske (SMPTH). Od 2005. do 2013. su članice IMA-e (International Majorettsport Association), a od 2014. godine MWF-Majorette Sport World Federation.

Siniša Slavinić/Bjelovarski list


PODIJELI S PRIJATELJIMA!