Potvrđena je optužnica protiv liječnika Tita Gubića koji je ispisivao recepte nepostojećim osobama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Optužno vijeće Općinskog suda u Bjelovaru potvrdilo je optužnicu koju je protiv Borne Belše (54), liječnika iz Zadra nekoć zaposlenog u Općoj bolnici Bjelovar koju je podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru. Nekadašnji djelatnik Odjela psihijatrije bjelovarske bolnice u pažnju javnosti je dospio prije nekoliko godina kada se samoinicijativno javio jednoj televiziji i predstavio kao liječnik Tita Gubića koji je ovog serijskog prevaranta iz Bjelovara pripremao za operaciju spola. Kako se ubrzo pokazalo, Gubić se nikad nije podvrgnuo promjeni spola, već je njegova promjena identiteta u Ivanu Zdravku Josipu Radoš bio samo još jedan od bizarnih načina za izvođenje kaznenih djela, a već tada je Opća bolnica Bjelovar i protiv Belše podigla kaznenu prijavu.

Uz Belšu, optužnicom kojom ga se tereti za počinjenje kaznenih djela neovlaštenje proizvodnje i prometa drogama i lijekovima te krivotvorenje isprave tereti se i Ante Jurišić (47) s prebivalištem u Daruvaru, a inkriminirana kaznena djela počinjena su u razdoblju od kolovoza 2015. pa dostudenog 2016. godine. Nakon što mu je 13. srpnja 2016. godine prestao status zaposlenika Opće bolnice Bjelovar i nakon što mu je još godinu ranije prestala ovlast stalnog sudskog vještaka medicinske struke, Belša je izdao oko 120 liječničkih recepata za lijekove čije djelatne tvari se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Belša je, stoji u optužnici, kao pacijente u receptima navodio imena raznih osoba kako bi neistinito prikazao da su navedeni lijekovi izdani za liječenje tih osoba, a te je recepte potom ovjeravao svojim faksimilom, pečatom Opće bolnice Bjelovar, faksimilom svog pečata stalnog sudskog vještaka za epileptologiju i psihijatriju te svojim potpisom, nakon čega je osobno i uz pomoć nepoznatih osoba u ljekarnama kupovao veće količine tih lijekova na temelju navedenih neistinitih recepata – stoji u optužnici kojom je uz Belšu optuženi Jurišić.

-Okrivljenog 53-godišnjaka tereti se da je od 11. do 27. siječnja 2016. u Bjelovaru, zajedno i po prethodnom dogovoru s okrivljenim 46-godišnjakom, kao liječnik zaposlen u jednoj zdravstvenoj ustanovi; u nakani stavljanja u promet lijekova koji sadrže djelatne tvari koje su propisom proglašene drogom; a okrivljeni 46-godišnjak u nakani izdavanja neistinitih recepata; sastavili ukupno sedam liječničkih recepata za lijekove čije djelatne tvari se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Recepte su sastavili na način da su kao pacijenti u njima navedeni 46-godišnjak, jedna ženska osoba i dvije nepostojeće osobe, pa je okrivljeni 53-godišnjak recepte ovjeravao faksimilom svog pečata i dio recepata vlastoručno potpisao dok je okrivljeni 46-godišnjak sve navedene recepte neovlašteno ispisivao i preostali dio recepata potpisivao imitirajući potpis 53-godišnjaka. Okrivljeni 46-godišnjak potom je, na temelju tih neistinitih recepata, kupovao u ljekarnama lijekove novcem i pomoću bankovne kartice koje mu je dao okrivljeni 53-godišnjak pa je 46-godišnjak sam konzumirao lijekove koji su namijenjeni za njegovo liječenje, dok je ostatak kupljenih lijekova predavao 53-godišnjaku – stoji u optužnici.

(Stjepko Gambiroža/Bjelovarski list)

Foto: FB/Canva

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!