Aktualac: Od velikog povećanja cijena vodnih usluga do povećanja božićnica…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 20. sjednica Gradskog vijeća koja je počela aktualnim satom. 

Zdenka Henc pitala je hoće li Grad Bjelovar postati grad s najmanjom stopom poreza na dohodak te kako se taj dio novca planira namiriti u proračunu. Vijećnica Henc također je pitala je u vezi božićnica za umirovljenike, hoće li se povećati?

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da je Grad Bjelovar u skladu sa svojom strategijom postao najveći hrvatski grad bez prireza te da Grad Bjelovar u sljedeće četiri godine planira realizirati projekte vrijedne 200 milijuna eura. 

-To je pola Pelješkog mosta, to je ogroman novac i neka se samo jedan posto tog novca zavrti kroz gradsku blagajnu mi smo i više nego nadomjestili prirez i još dodatno spuštanje prema dolje poreza. A da ne govorim koliko će to imati utjecaja na gospodarstvo, poduzetništvo i građane. Da ne bi bilo da su tih 200 milijuna eura samo snovi, već sada je odobreno 100 milijuna eura – kazao je, između ostalog, gradonačelnik Hrebak. 

Povećanje božićnica

Inače, rebalansom proračuna predviđeno je povećanje božićnica sa 13,21 na 20 eura i samim time se diže i cenzus za isplatu božićnica koja je bila 190 eura, a sada će biti 300 eura po korisniku. 

Damir Bajs (Nezavisni) –  Grad Bjelovar je prijavio 10 energetskih obnova, među kojima i velike obnove poput IV. osnovne škole s dvoranom i puno manjih projekata, poput mjesnih odbora. Ni jedan projekt Grada nije dobio odobrenje za ta EU sredstva i prebačeni smo na rezervnu listu, listu B. Koliko je od tih 10 projekata konkretno dobilo odobrenje?

Davor Sušak, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo. 

-Grad Bjelovar trenutno prijavljuje projekte na dva otvorena poziva. Prvi poziv odnosi se na energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra. Ustanove kojima je Grad Bjelovar osnivač će se prijaviti za zgradu Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ i Gradskog muzeja. Oba projekta su u završnoj fazi projektiranja. Drugi poziv odnosi se na dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu. Radi se o konstrukcijskoj obnovi šest zgrada u vrijednosti 9 milijuna 250 tisuća eura te su ista sredstva opravdana u sto postotnom iznosu – kazao je, između ostalog, pročelnik Sušak. 

Povećanje cijena vodnih usluga

Jasnu Višnjević (HNS) zanimalo je koji su razlozi velikog povećanja cijena komunalnih usluga. 

Građani su ogorčeni zbog ogromnog povećanja komunalnih usluga za 80 posto, a sada su od 1. rujna  povećane i cijene vodnih usluga za oko 40 posto. Zašto je to tako i zašto se o tome nije bolje komuniciralo. 

Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga rekao je sljedeće:

-Sa žaljenjem konstatiram da smo bili u situaciji preispitat cijene vodnih usluga zbog okolnosti koje su se događale u prošloj poslovnoj godini. Međutim, primite na znanje da je zadnja korekcija cijena do sada bila 2011. godine. Vjerujem da ne treba posebno elaborirati koliko su se promijenili uvjeti poslovanja u tih 12 godina. Do zadnjeg časa smo odgađali preispitivanje cijena, crpeći sve resurse do krajnjih granica. Razumijemo situaciju i nepopularnost ovih mjera, međutim one nisu pitanje nekakve političke odluke ili slobodne procjene naše Uprave, nego se radi da je to striktno regulirana djelatnost od države. Dakle propisali su strukturu cijena i troškove koji ulaze u kalkulaciju. Donijeli su i uredbu o mjerilima ekonomičnog poslovanja javnih isporučitelja – rekao je, između ostalog, Ivančić. 

Gordanu Terek (HSLS) zanimalo je u vezi javnog gradskog prijevoza. Gdje se može vidjeti raspored stajališta, vrijeme polazaka i dolazaka autobusa i koje su predviđene cijene karata. 

Milan Mateković, pročelnik za Upravnog odjela za društvene djelatnosti rekao je sljedeće:

-Javni gradski prijevoz je Grad Bjelovar u suradnji sa Bjelovarsko-bilogorskom županijom uveo je 16. listopada u sklopu javnog prijevoza Bjelovarsko-bilogorske županije. Usluga gradskog prijevoza pokriva deset relacija koji obuhvaćaju sva prigradska naselja, a cijena jednosmjerne karte je 1 euro, dok je mjesečna radnička 35.20 eura – kazao je, između ostalog, Mateković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!