Dan D za bjelovarskog gazdu: Vjerovnici glasaju o predstečajnoj nagodbi, cijena je visoka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vjerovnici tvtrke Sedlić sutra će glasovati o predstečajnoj nagodbi po kojoj će se, ako je podrže, morati odreći i do 70 posto svojih potraživanja. Ročište će se održati na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a tvrtka Sedlić prema planu restrukturiranja vjerovnicima čije su tražbine neosigurane predlaže otpis čak 70 posto te isplatu preostalih 30 posto s godinu dana počeka putem rata tijekom sljedeće četiri godine. Vjerovnici čije su tražbine osigurane trebali bi, što je i logično, proći puno bolje. Njihova potraživanja trebala bi biti isplaćena u cijelosti, uz šest mjeseci počeka na rate tijekom idućih pet godina te uz kamatnu stopu od 5,5 posto.

‘Nastavak poslovanja’

Podsjetimo, u planu restrukturiranja stoji da je glavni cilj predstečajne nagodbe nastavak poslovanja i podmirenje dugovanja prema vjerovnicima u najvećoj mogućoj mjeri, a dodatni argument za nastavak poslovanja dužnik pronalazi i u činjenici da je tvrtka nastavila poslovati i u stanju nelikvidnosti te, tvrde autori plana restruktiriranja, svakim danom umanjuju svoje obaveze. U spomenutom dokumentu spominje se i da bez provođenja predstečajnog postupka dužnik nije u mogućnosti restrukturirati tvrtku i podmiriti obaveze vjerovnicima.

„Procjenjuje se da bi društvo kroz predstečajni postupak podmirilo velik dio svojih obaveza te stvorilo povoljnije preduvjete za pozitivno poslovanje očuvanje što većeg broja radnih mjesta.
U slučaju stečaja koji će neminovno nastupiti zbog neprovođenja predstečajnog postupka realni izgledi za daljnje poslovanje i podmirenje vjerovnika ne postoje.

Cilj je kroz predstečajni postupak provesti mjere restrukturiranja na način da se restrukturiraju postojeće obveze prema financijskim institucijama, dobavljačima i drugim vjerovnicima na način da se djelomično otpiše glavnica, ostatak duga refinancira čime se promijenila ročnost izvora sredstava u korist dugoročnih izvora”, stoji u planu restrukturiranja.

Manjak likvidnosti

Podsjetimo, vlasnik i jedini član uprave Sedlić je Domagoj Sedlić, a prema podacima iz plana restrukturiranja u toj tvrtci zaposleno je 37 djelatnika.

Spomenimo i da je tvrtka završila u blokadi 16. rujna 2021. godine te da su sredinom listopada iste godine nepodmirene obveze iznosile gotovo šest milijuna eura. Ukupne obveze društva iznose nešto više od 16 milijuna eura, dok je likvidna imovina procijenjena na 13,6 milijuna eura, što znači da tvrtci trenutno nedostaje 2,55 milijuna eura likvidnosti. Izglasaju li vjerovnici plan restrukturiranja i bude li taj plan uspješno proveden, trebala bi se stvoriti zaliha likvidnosti od 4,85 milijuna eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!